Hlavní obsah

Dvojice sebevražedkyň rozpoutala v irácké mešitě masakr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Nejméně 60 lidí zahynulo v pátek při dvojitém sebevražedném atentátu v Bagdádu. Dvě atentátnice zaútočily u vchodu do šíitské mešity v bagdádské čtvrti Kazímija. Při útoku bylo dalších 125 osob zraněno.

Článek

Atentátníce zvolily zvlášť brutální taktiku, s níž přišla Al-Kajda. Nejprve se u vchodu do mešity Musa Chadím odpálila první z nich. Když chtěli lidé z chrámu utéci druhou branou, odpálila nálože v pásu na těle druhá žena, která stála u ní.

Atentátníce zaútočily v době, kdy se šíité scházeli na páteční modlitby. Mezi mrtvými je nejméně 25 íránských poutníků.

Vzhledem k místu útoku jde o další případ sektářského násilí v Iráku, které po dvou letech znovu nabývá na mimořádné intenzitě. Menšinoví sunnitští radikálové útočí na většinové vládnoucí šíity.

Páteční atentát následuje po dvou čtvrtečních sebevražedných útocích, při nichž v Bagdádu a u města Bákuba zahynulo podle upřesněné bilance nejméně 89 osob. Padesát z nich byli íránští šíitští poutníci. Většina jich zahynula u Bákuby.

V Bagdádu ve čtvrtek atentátník zabil 34 lidí a dalších 52 zranil. Výbušniny na tělě odpálil u skupiny policistů, kteří rozdělovali pomoc šíitům, kteří ztratili střechu nad hlavou během vlny sektářského násilí v roce 2007. Při výbuchu zahynulo podle policie nejméně pět dětí. [celá zpráva]

V Bákubě atentátník útočil na šíitské poutníky z Iránu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám