Hlavní obsah

Izrael potvrdil použití nebezpečného bílého fosforu v Gaze

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská armáda ve středu potvrdila nasazení bílého fosforu během lednové ofenzívy v pásmu Gazy. Uvedla, že munici, která ho obsahovala, přestala používat 7. ledna kvůli „mediálnímu rozruchu“. Látka způsobuje vážné popáleniny, které proniknou až ke kosti.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Izraelská armáda útočí v pásmu Gazy

Článek

Bomb a střel s fosforem může být využito ke kouřovým clonám, jejich nasazení jako zbraní v civilních oblastech je ale v rozporu s Ženevskými úmluvami.

Podle zástupce náčelníka generálního štábu Dana Harela byly v pásmu Gazy použity dva typy munice obsahující bílý fosfor. Jeden používaly pozemní jednotky, druhými útočilo námořnictvo. Izrael dosud nasazení bílého fosforu popíral. Armádní mluvčí 7. ledna britskému listu The Times řekl, že jeho podezření jsou planá.

Podle Harela tomu bylo naopak: „Protože to v médiích vyvolalo velký rozruch, sedmého ledna jsme vydali rozkaz přestat používat střely s bílým fosforem“. Dodal však, že mezinárodní právo porušeno nebylo, protože střely sloužily k vytváření kouřových clon.

Nasazení bílého fosforu v pásmu Gazy:
5. lednaBritské Timesy a další média informují o údajném kouři nad Gazou.
8. lednaFotografie střel s bílým fosforem v britském deníku komentuje izraelský armádní mluvčí Avital Leibovič slovy: „To jsou takzvané tiché střely - neobsahují žádné výbušniny a žádný bílý fosfor. Nezabíjejí lidi.“
14. ledna„Izraelská armáda jedná pouze podle mezinárodního práva a bílý fosfor nepoužívá,“ řekl náčelník generálního štábu Gabi Aškenazi
16. lednaSvětové agentury informují o tom, že ústředí humanitární organizace OSN UNRWA zasáhly střely s bílým fosforem.
21. lednaMajor Leibovič připouští nasazení bílého fosforu, ovšem v rámci mezinárodních pravidel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám