Hlavní obsah

V Íránu odsoudili americkou novinářku za špionáž, vyhlásí hladovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský revoluční tribunál odsoudil v sobotu americkou novinářku íránského původu Roxanu Saberiovou na osm let do vězení za špionáž pro Spojené státy americké. O rozsudku francouzskou tiskovou agenturu AFP informoval její příbuzný. Novinářka obvinění popírá a míní vyhlásit hladovku.

Foto: Reuters

Roxana Saberi při reportáži ve městě Bám, které v roce 2004 zničilo zemětřesení.

Článek

„Roxanin otec mě informoval, že byla odsouzena na osm let do vězení,“ řekl AFP příbuzný, který si přál utajit svou identitu. Vynesení rozsudku potvrdil i její advokát Abdolsamad Chorramšáhi: "Saberiová je odsouzena k osmiletému žaláři. Rozhodně se proti rozsudku odvolám." Podle agentury AP však není naděje na její brzké propuštění.  

Otec novinářky Réza Saberi také oznámil, že jeho dcera, která se nikdy nepřiznala ke špionáži, vyhlásí hladovku. "Je docela v depresi a chce držet hladovku."

Obvinění se zostřovala

Saberiová byla zatčena v lednu, protože si koupila v Íránu zakázaný alkohol. V březnu přišly íránské úřady s novým obviněním - že jí vypršela novinářská akreditace. O pár týdnů později se připojila špionáž, za kterou jí hrozil nejvyšší trest.

Soud začal v pondělí. Konal se za zavřenými dveřmi. Očekávalo se, že potrvá dva až tři týdny. Saberiová byla zadržována v nechvalně známém teheránské vězení Evin.

Spojené státy opakovaně uváděly, že obvinění ze špionáže není ničím podložené a ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová požadovala její propuštění. 

Dcera íránského otce a japonské matky vyrůstala ve městě Fargo v Severní Dakotě. V roce 1997 získala korunku tamní královny krásy a postoupila do celostátního finále. Na univerzitě vystudovala publicistiku a politické vědy. V Íránu pracovala pro britskou BBC a americkou televizi Fox News i pro rozhlasovou stanici NPR. Informovala také o zemětřesení, které zpustošilo v roce 2004 historické město Bám. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám