Hlavní obsah

Vojáci USA neopustí krizové oblasti v Iráku ani po stažení

Právo, BBC, nek,. los
Bagdád

Američtí vojáci možná zůstanou v některých severoiráckých městech, zejména v Mosúlu, i poté, co koncem června vyprší lhůta pro jejich stažení do základen ve venkovských oblastech. Prohlásil to velitel amerických jednotek v severním Iráku plukovník Gary Volesky s tím, že vojáci by ve městech setrvali, pokud by o to z bezpečnostních důvodů požádala irácká vláda.

Článek

„Bude-li irácká vláda chtít, abychom zůstali, pak zůstaneme,“ řekl Volesky. Velení amerických jednotek v Iráku nyní vyhodnocuje situaci v Mosúlu poté, co tam minulý týden přišlo při sebevražedném atentátu o život pět vojáků USA. Američané i úřady v Bagdádu považují Mosúl za poslední městskou baštu al-Kajdy v Iráku.

Americký velvyslanec v Bagdádu Ryan Crocker v lednu varoval, že ukvapené stahování vojáků z Iráku by mohlo přinést „značná rizika“ a mít „neblahý dopad“ na obyvatelstvo.  V pátek se v tomto duchu v rozhovoru pro britské Timesy vyjádřil americký velitel pro Irák generál Ray Odiern, podle něhož nejsou některé oblasti bezpečné.

V Mosúlu žije na 1,5 miliónu obyvatel – sunnitů, šíitů, ale i křesťanů a Kurdů. Loni v květnu tam irácká armáda vyslala posily, situace ve městě ale přesto zůstává napjatá.

USA mají v Iráku 140 tisíc vojáků. Podle americko-irácké bezpečnostní dohody by se měli stáhnout z měst do konce prvního pololetí letošního roku a nejpozději do konce roku 2011 by měli Irák zcela opustit. Prezident Barack Obama chce ale odchod urychlit a stáhnout bojové jednotky do 31. srpna 2010. Poté by mělo v Iráku zůstat 50 tisíc vojenských instruktorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám