Hlavní obsah

Dubajci jako první na světě naklonovali velbloudě

Právo, Novinky, aa, aš
Dubaj

Prvním velbloudím klonem na světě se v úterý pochlubili vědci v Dubaji ve Spojených arabských emirátech (SAE). Velbloudice se narodila 8. dubna. Na projektu pracoval vědecký tým pět let.

Článek

„Je to první klonovaný velbloud na světě,“ uvedl vědecký pracovník Nisar Wani ze Střediska šlechtění velbloudů.

„Je to krásná samička, jmenuje se Indžáz. Náhradní matka, která embryo nosila 378 dní, je rovněž v pořádku,“ oznámil šéf dubajského Střediska šlechtění velbloudů Ulrich Wernery. 

Narození Indžáz je výsledkem pěti let intenzívní vědecké práce. Tele vzniklo metodou tzv. rekonstrukcí embrya: DNA byla odebrána z buňky vaječníků velbloudí krávy poražené roku 2005. Tento genetický kód pak vědci vložili do vajíčka náhodně vybrané velbloudice a když se embryo začalo rýhovat, vložili je do její dělohy. Indžáz se narodila až ze sedmého uměle implantovaného embrya.

V budoucnu chtějí dubajští vědci metodu zdokonalit a klonovat závodní a užitkové velbloudy. „Je to významný průlom v našem výzkumném programu, který umožňujě zachovat pro budoucnost geny našich elitních závodních velbloudů a i velbloudic produkujících mléko," řekl řiditel střediska Lulu Skidmore.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám