Hlavní obsah

Tálibán zabil milenecký pár, protože byl spolu na veřejnosti

Novinky,
Kábul

Před mešitou v afghánské provincii Nimroz zastřelili milenecký pár, který se pokoušel utéci do Íránu, neboť jejich rodiče jim nechtěli povolit sňatek. Nemilosrdný verdikt vynesli tři duchovní v mešitě, kam byli milenci přivedeni. Trest byl hned poté vykonán - veřejně přímo před mešitou. O případu informoval v úterý guvernér Ghulam Dastagír Azad.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Radikálové z Tálibánu

Článek

Guvernér Azad uvedl, že 21letý muž a 19letá žena byli zastřeleni, protože místní náboženští vůdcové dospěli k závěru, že „urazili islám“.

Azad celý případ popsal BBC: „Svobodný mladý muž a svobodná dívka se milovali a chtěli se vzít, ale utekli, protože jim jejich rodiny nechtěly sňatek povolit.“

Na útěku do Íránu je ale sledovali radikálové napojení na Tálibán. Dvojice se proto vrátila do rodné vísky v odlehlé oblasti provincie, nad níž nemá žádnou moc centrální vláda. „Tři mullové z Tálibánu je přivedli do místní mešity a vydali fatvu, že musejí být oba zabiti. Veřejně je zastřelili  před mešitou,“ dopověděl smutný příběh velké lásky guvernér z provincie, kde má Tálibán silné pozice.

Podle něj měly obě rodiny vazby na Tálibán. Hnutí se ale k případu oficiálně nevyjádřilo. Vládlo v Afghánistánu v letech 1996 až 2001, kdy jej sesadili Američané. Tálibán prosazoval uplatnění tradičního islámského práva šaría, a to s maximální tvrdostí, co se trestů týká. Podle práva šaría nesezdaní muži a ženy spolu nesmějí mluvit nebo se na veřejnosti setkávat a ženám není povoleno opustit domov bez doprovodu mužského příbuzného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám