Hlavní obsah

Sebevrah najel v Iráku s autem do policejní stanice, zabil pět Američanů

– Mosul • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner

V severoiráckém Mosúlu v pátek zaútočil sebevrah s nákladním vozem naloženým výbušninami. Exploze u vjezdu do budovy policejního velitelství zabila nejméně osm lidí. Pět z jich jsou američtí vojáci. Zraněno bylo 60 osob.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Článek

Řidič se s vozem blížil ke stanici, a když byl u ní, rychle stočil vůz proti ní. Auto prorazilo železnou bariéru a skončilo v zátarasu z pytlů s pískem. U hlavní brány pak vozidlo explodovalo. Podle svědků otřásl výbuch celým komplexem.

O přesném počtu obětí se spekulovalo, nakonec je jich potvrzeno osm s tím, že je mezi nimi pět vojáků USA a dva iráčtí policisté. I mezi zraněnými je Američan. 

Třetí největší město v Iráku Mosúl je poslední městskou základnou povstalců označovaných jako irácká al-Kajda. Násilnosti ve městě pramení také ze složitých sporů mezi kurdskými, sunnitskými a křesťanskými kmeny.

AP upozornila, že je další vývoj bezpečnostní situace nejasný. Podle dohody totiž musejí do konce června město opustit američtí vojáci. Na skutečnost, že by tyto oddíly v Mosúlu, ale i Bákubě, mohly být nuceny svou misi prodloužit, upozornil v pátek v rozhovorů pro britský deník The Times americký velitel pro Irák Ray Odierno.

V posledních týdnech byl v Mosulu relativní klid narozdíl od Bagdádu, kde za uplynulý týden zemřelo 53 lidí.

Mezitím oznámily úřady v Basře na jihu země, že při raziích v noci na pátek bylo zatčeno 65 lidí v souvislosti s předchozím útokem na americký konvoj a únos dvou pracovníků irácké bezpečnostní služby. Dvacet ze zatčených lidí už údajně bylo na seznamu hledaných dříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Při atentátu v Bagdádu zahynulo osm lidí

Nová vlna atentátů v Iráku, jejímiž terči jsou šíité, pokračuje i ve středu. U modlitebny na severu města po pumovém útoku zahynulo osm lidí a 23 osob bylo...

Výběr článků

Načítám