Hlavní obsah

Muslimové v Mekce řeší problém, 200 mešit má špatný směr

Novinky, Tomáš Reiner
Mekka

Tisíce muslimů se v nejposvátnějším muslimském městě Mekce modlí špatným směrem, uvedla BBC s odkazem na arabský list Al-Haját. Asi 200 mešit má totiž špatně umístěný výklenek mihráb, jenž má směřovat ke kameni Ka'aba v hlavní mešitě.

Článek

Skutečnost vyšla najevo po vystavění nových vícepodlažních domů ve městě, z nichž je možné z výšky shlédnout stovky mešit. Podle deníku Al-Haját je mnoho věřících znepokojeno tím, že by jejich modlitby nemusely být platné. Uvažuje se prý, že by do budoucna měly přesnou orientaci mihrábu určovat laserové paprsky.

Podle náměstka ministra pro náboženství Taufíka as-Sudajrího ale nejde o velký problém. "Nejsou to žádné velké odchylky, nicméně u některých starých mešit byly s pomocí moderních technik provedeny úpravy. V každém případě to nemá na modlitby vliv,“ řekl.

Mihráb je výklenek v mešitě, který označuje tzv. qiblu, neboli směr modliteb. Ještě za života proroka Muhammada byl qiblou Jeruzalém, po ideovém rozchodu se židy byla orientace změněna na Mekku a posvátný kámen Ka'aba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám