Hlavní obsah

Izrael má největší vládu v historii, musela zvětšit jednací stůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský parlament vyslovil v úterý důvěru nové vládě, kterou vede pravicový Benjamin Netanjahu. Kabinet je největší v historii země, má třicet členů. Tvoří jej široké spektrum politických stran od ultranacionalistického Izrael je náš domov a ultraortodoxního Šasu až po levicovou Stranu práce. Přestože premiér slíbil jednání s Palestinci, panují obavy, že napětí nepoklesne, protože ve vládě převažují odpůrci samostatného palestinského státu. Mahmúd Abbás žádá o pomoc mezinárodní společenství.

Foto: David Silverman, Reuters

Designovaná izraelský premiér Benjamin netanjahu mluví ke Knesetu před hlasováním o důvěře nové vládě.

Článek

Kabinet, který ještě doplňuje osm náměstků, je tak velký, že jednací stůl, za nímž vláda zasedá, musel být zvětšen, a to premiér zastává také post ministra pro důchodce, ministra zdravotnictví a je pověřen ekonomickou strategií.  V Izraeli je nový kabinet kritizován za "přebujelost".

List Ha´arec připomněl čtenářům výrok jednoho ze členů Netanjahuova bloku Likud, který v minulém parlamentu prohlásil, že cokoli nad 18 ministrů by bylo "mrhání veřejnými penězi". Odcházející vláda premiéra Ehuda Olmerta měla 27 ministrů. Opozice v pondělí předložila v parlamentu návrh zákona omezujícího počet členů kabinetu.

Obavy o bezpečnost

Pro složení nového kabinetu, který vzešel z únorových voleb, se vyslovilo 69 poslanců ze 120členného Knesetu, 45 bylo proti.

Pro složení nového kabinetu, který vzešel z únorových voleb, se vyslovilo 69 poslanců ze 120členného Knesetu, 45 bylo proti.

Netanjahu před hlasováním zdůraznil, že o důvěru žádá v dobách které nejsou normální kvůli „globální krizi, jakou jsme neměli už roky“. Zdůraznil, že kabinet musí bojovat se dvěma velkými problémy. „Izrael čelí dvěma ohromným výzvám, ekonomické a bezpečnostní. Tyto dvě krize přišli v čase velkých mezinárodních změn.“ Zmínil výzvy Íránu k zničené Izraele i nebezpečí „možnosti, že radikální režim získá jaderné zbraně“ .

Řeknu vedení palestinské samosprávy, jestli opravdu chcete mír, je možné jej docílit.
Benjamin Netanjahu

V ekonomice může být velkou potíží nadhodnocený šekel. Hospodářské problémy chce řešit „ekonomickým mírem“ s Palestinci, kteří představují levnou pracovní sílu.

Mír s Palestinci je možný, tvrdí Netanjahu, svět mu ale nevěří

Netanjahu  v projevu hovořil o nutnosti pokračovat v mírových jednáních s Palestinci, většina stran v kabinetu však nechce uznat právo Palestinců právo na vlastní stát. Odmítá ho i nový premiér

"Řeknu vedení  palestinské samosprávy, jestli opravdu chcete mír, je možné jej docílit. Pod mým vedením bude vláda k míru směřovat ve třech oblastech: hospodářské, bezpečnostní a politické. Budeme se samosprávou jednat tak, abychom dospěli ke konečné dohodě. Nechceme vládnout jinému národu a nechceme mít ani pod kontrolou osud Palestinců," prohlásil Netanjahu.

Konečná mírová dohoda musí podle izraelského premiéra zaručit Palestincům právo na vlastní vládu. Netýká se to ale těch Palestinců, kteří ohrožují Izrael.  Zdržel se ale jakékoli zmínky o nezávislém palestinském státě, v minulosti říkal, že Palestinci jej nepotřebují.

Nebezpečí, že zamrznou jednání s Palestinci, je o to větší, že klíčový post ministra zahraničí obsadil šéf radikálně pravicové strany ruských imigrantů Izrael je náš domov (Israel Bejtejnu) ultranacionalista Avigdor Lieberman, známý svými protiarabskými postoji a kritikou egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Chtěla také přepsat hranice země, připojit k ní část osad na Západním břehu Jordánu a vzdal se oblastí obývaných izraelskými Araby. Zároveň bude vicepremiérem vlády.

Dalším vicepremiérem a zároveň ministrem obrany se stal Ehud Barak, šéf Strany práce. Ministrem vnitra a vicepremiérem bude Eli Išai, šéf strany ortodoxní strany Šas. Čtvrtým vicepremiérem a ministrem nově zřízeného ministerstva pro výzvědné služby se stal Dan Meridor  z bloku Likud.

Dalším vicepremiérem a zároveň ministrem obrany se stal Ehud Barak, šéf Strany práce. Ministrem vnitra a vicepremiérem bude Eli Išai, šéf strany ortodoxní strany Šas. Čtvrtým vicepremiérem a ministrem nově zřízeného ministerstva pro výzvědné služby se stal Dan Meridor  z bloku Likud.

Většinové zastoupení v koaliční vládě  mají pravicové, extrémně pravicové a ultraortodoxní strany, což vyvolává znepokojení ve světě ohledně pokračování mírového procesu s Palestinci.

Obavy Palestinců

Palestinská samospráva bude podle mluvčího předsedy Mahmúda Abbáse od nového kabinetu požadovat právě uznání principu palestinské státnosti. Mluvčí Nabíl abú Rudajná považuje Netanjahuovy výroky „za málo povzbudivé“, protože nebyl zmíněn samostatný palestinský stát. "Americká vláda bude muset Netanjahuův kabinet donutit k tomu, aby přistoupil na podstatu mírového procesu a uznal princip výměny území za mírovou dohodu," řekl abú Rudajná.

Den poté, co Netanjahuův kabinet získal důvěru v parlamentu, Abbás ve středu vyzval mezinárodní společenství, aby vyvinulo na Netanjahua nátlak a přimělo ho akceptovat ideu palestinského státu.

"Benjamin Netanjahu nepřijal řešení v podobě dvou států, ani už podepsané dohody a nechce zastavit kolonizaci. To je očividné," řekl Abbás v rozhovoru zveřejněném oficiální palestinskou agenturou WAFA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám