Hlavní obsah

Izraelští vyšetřovatelé odmítli obvinění ze zabíjení civilistů v Gaze

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská armáda ukončila vyšetřování nařčení z porušování práv ze strany izraelských vojáků při lednové ofenzívě v pásmu Gazy. Výpovědi některých z nasazených armádních příslušníků jsou podle ní nepodložené.

Foto: Jerry Lampen , Reuters

Izraelští vojáci vracející se z pásma Gazy

Článek

Armáda reagovala na výpovědi, které ve svém žurnálu zveřejnila vojenská akademie Oranim v Izraeli. Vojáci měli střílet po civilistech a ničit jejich majetek. Izraelské ministerstvo obrany uvedlo v písemném prohlášení, že žádný z vojáků, jejichž svědectví byla otištěna, nebyl přímým svědkem popisovaných incidentů.

Jeden voják vypověděl o rozkazu zastřelit starší Palestinku kráčející po silnici, další zase o smrti matky s dítětem, které měli vojáci zabít poté, co si spletly nařízený směr odchodu. Zatímco v prvním případě jde podle ministerstva obrany jen o fámu, kterou voják někde slyšel, v druhém případě armádní příslušníci vůbec nestříleli na matku s dítětem, ale na podezřelé muže nacházející se v úplně jiném směru.

Nařčení, že Izrael porušil mezinárodní právo, je ovšem více. Vyslovil ho Mezinárodní Červený kříž, Amnesty International či komisař OSN pro palestinská území Richard Falk. [celá zpráva]

Spáchání válečných zločinů v pásmu Gazy naznačil i britský deník The Guardian. [celá zpráva]

Třítýdenní izraelská operace v palestinské enklávě začala 28. prosince a skončila po třech týdnech. Zemřelo při ní přes tisíc lidí, statistiky o jejich celkovém počtu i bližší informace o obětech se na každé straně liší.  

Oběti konfliktu v pásmu Gazy
Podle izraelské armádyPodle palestinských humanitárních zdrojů
Celkem:11661434
Bojovníci:710 - 870235
Civilisté:295-460960
Ženy:49121
Děti do 16 let:89288

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám