Hlavní obsah

Přední kritik čečenského prezidenta zastřelen v Dubaji

– Dubaj
Novinky, Tomáš Reiner

Ruské úřady v pondělí potvrdily identitu muže, který byl zastřelen v sobotu v podzemních garážích luxusního obytného bloku v Dubaji. Obětí byl přední kritik prokremelského prezidenta Čečenska Ramzana Kadyrova Sulim Jamadajev. Jde o čtvrtou vraždu prominentního Čečence za posledního půl roku.

Článek

Podle ruského diplomatického zastoupení identifikovali Jamadajeva příbuzní. „Právě jsem obdržel potvrzení od dubajské policie. Osobně jsme žádné dokumenty či pas neviděli,“ oznámil agentuře Reuters ruský konzul Sergej Krasnogor.

Jamadajev vedl oddíly čečenských separatistů, ale poté, co tehdejší ruský premiér Vladimir Putin vyslal do republiky vojenské posily, dal se koncem devadesátých let na stranu Moskvy. Stal se velitelem elitního praporu Vostok. V roce 2005 mu Putin udělil nejvyšší řád Hrdina Ruska. Loni se však názorově rozešel s prezidentem Kadyrovem a později z vlasti uprchl do Spojených arabských emirátů.

Jeho vražda je od září v pořadí už čtvrtou mezi prominentními Čečenci. Právě loni na podzim byl v Moskvě za volantem svého vozu zastřelen Jamadajevův bratr Ruslan. V lednu pak ve Vídni zemřel po zásahu střelnou zbraní někdejší Kadyrovův strážce Umar Israjlov, který prezidenta obviňoval z únosů a mučení, a minulý měsíc byl v Moskvě zastřelen bývalý náměstek starosty Grozného Gilani Šepijev.

Kadyrov odmítá, že by s vraždami měl něco společného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám