Hlavní obsah

Írán má další reaktor, zjistili Izraelci a chystají balistické střely

– Jeruzalém/Washington
Právo, CNN, los

Nejnovější informace o íránském jaderném zařízení předal minulý týden představitelům USA náčelník generálního štábu izraelské armády Gabi Aškenazi. Během jednání ve Washingtonu jim také řekl, že Izrael se připravuje k útoku na Írán. Napsal to izraelský server IsraelNN.com s odvoláním na saúdskoarabský deník al-Watan.

Foto: Bagher Nasir, ČTK

Jaderná elektrárna v íránském Búšehru

Článek

Nové informace se měly týkat zařízení v Araku, kde je v provozu podle izraelských informací těžkovodní jaderný reaktor. Írán rovněž buduje jadernou elektrárnu v Búšehru, kde dokončil výstavbu prvního reaktoru a v níž odborníci údajně dokážou obohacovat uran použitelný k výrobě jaderné bomby.

Aškenazi ovšem dodal, že Izrael nadále upřednostňuje zastavení íránského jaderného programu diplomatickým tlakem Západu.

Generálova návštěva USA se odehrála v době, kdy experti z Centra pro strategická a mezinárodní studia zveřejnili zprávu, že Izrael by mohl k útoku na íránská jaderná zařízení nasadit balistické střely Jericho. Dokážou zasáhnout cíl s přesností na desítky centimetrů a mají být pro útok vhodnější než bombardování z letadel. Jaderná zařízení jsou totiž hluboko pod zemí, což z nich pro letecký útok dělá obtížný cíl.

Rusko zatím systém S-300 nedodalo

IsraelNN.com zároveň napsal, že Rusko možná Teheránu nedodá slíbený protiraketový systém S-300, ačkoli o prodeji tohoto účinného prostředku protivzdušné obrany obě země podepsaly před dvěma lety smlouvu.

"Systémy S-300 dosud nebyly v rámci kontraktu, podepsaného před dvěma roky, dodány,“ uvedl zdroj z ruské armády. Kontrakt je prý plněn, ovšem jeho další naplňování závisí z velké části na vývoji mezinárodní situace a rozhodnutí vedení země, dodal zdroj.

Reklama

Související články

VIDEO: Rusové dokončili reaktor pro Írán

První reaktor íránské jaderné elektrárny Búšehr byl dokončen. Ve středu to v Íránu oznámil šéf ruské agentury pro jadernou energii Sergej Kirijenko, která...

Výběr článků

Načítám