Hlavní obsah

Americká jaderná ponorka se u Íránu srazila s vojenskou lodí

Novinky, BBC, Alex Švamberk

U Íránu se v pátek srazila americká jaderná ponorka USS Hartford s obojživelným vyloďovacím plavidlem USS New Orleans. Při srážce obou plavidel bylo zraněno patnáct námořníků z podmořského člunu. O nehodě informovala americká 5. flotila, která v oblasti působí.

Článek

Po nehodě v Hormuzském průlivu byly posádky obou lodní evakuovány. Při srážce praskla palivová nádrž obojživelného vyloďovacího plavidla, uniklo z ní 90 000 litrů nafty. Ani jedna z lodí se nepotopila a obě odpluly za pomoci vlastního pohonu.

Jaderný pohon ponorky SSN 768 nebyl poškozen, dodal mluvčí Nathan Christensen.

Obě lodě byly nasazeny v oblasti, kde prováděly bezpečností operace, a směřovaly do přístavu k opravám.

Jaderná ponorka USS Hartford

Jaderná ponorka USS Hartford je ponorkou třídy Los Angeles. Byla přijata do služby v roce 1994. Je dlouhá 110 metrů a má výtlak 6000 tun. Na hladině se pohybuje rychlostí 15 uzlů, pod hladinou rychlostí 32 uzlů.

Vyzbrojena je protilodními raketami Harpoon, střelami s plochou dráhou letu  Tomahawk a torpédy Mk 48 ráže 553 mm.

 Její posádku tvoří 129 mužů.

"Lodní doprava v oblasti není narušena,“ doplnil poručík Nathan Christensen, podle něhož se příčina kolize šetří. Po informaci o nehodě na frekventované námořní cestě vzrostly ceny ropy. Úžinou je denně transportováno až 17 miliónů barelů ropy, tedy asi 20 procent množství, s nímž se každodenně obchoduje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám