Hlavní obsah

Zastřelil jsem ženu se dvěma dětmi, líčí izraelský voják masakry v Gaze

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelští vojáci šokovali veřejnost výpověďmi o bezhlavém zabíjení civilistů a svévolném ničení během invaze do pásma Gazy na přelomu roku. Místní média s odvoláním na časopis Vojenské akademie Jicchaka Rabina uvádí, že vojáci takto vypovídali minulý měsíc během shromáždění na akademii.

Foto: Reuters

Izraelští vojáci na stanovišti na severním okraji města Gaza. Ilustrační foto

Článek

Jeden z velitelů popsal rozkaz zastřelit starší Palestinku, která šla po ulic ve vzdálenosti asi sto metrů od izraelského stanoviště. „Byla to chladnokrevná vražda,“ shrnul.

Jiný důstojník vylíčil, jak ostřelovač zastřelil matku a její dvě děti jen proto, že omylem odbočily na zakázanou cestu. „Nemyslím, že by se cítil obzvlášť zle, protože ze svého úhlu pohledu postupoval podle předpisů. Celkově panoval dojem, že život Palestinců je mnohem méně důležitý než život našich vojáků,“ dodal.

Při útocích na domy, v nichž se schovávali civilisté, vojáci často bezhlavě a bez předchozího varování stříleli kolem sebe. „Nerozuměl jsme tomu. Kam by tak mohli utéci?“ ptal se jeden z vojáků. Spolubojovníci mu prý odpověděli, že je třeba všechny pozabíjet, „protože každý člověk v Gaze je terorista“.

Vojáci se bavili ničením majetku

Mnozí vojáci svévolně ničili majetek palestinských rodin, „protože se tím bavili“. „Můžeme opakovat, že izraelská armáda je morálně silnější, avšak na bojišti to tak jednoduché není,“ řekl nejmenovaný velitel.

„Výpovědi o neopodstatněné střelbě do civilistů a ničení majetku jsou nelidské a zanechávají dojem, že někdo má právo používat vůči Palestincům neomezenou sílu,“ upozornil šéf akademie Dany Zamir. Izraelská organizace Rabíni za lidská práva označila události za „morální tsunami“.

Invaze do Gazy

Oběti:

- Přes 1300 Palestinců zabito (z toho 410 dětí), 5300 zraněno.

- Raketami Hamásu zabiti v Izraeli tři civilisté, v pásmu Gazy zabito deset izraelských vojáků; celkem na 420 zraněných.

Materiální škody:

- Podle palestinského statistického úřadu způsobila ofenziva palestinské ekonomice ztrátu 1,9 miliardy dolarů.

- Podle Hamásu Izrael zcela zničil 4000 - 5000 domů (20 tisíc poškozeno), 16 vládních budov a 20 mešit.

- Nálety zničily také veřejné stavby včetně škol, univerzitních budov, silnic, mostů, elektrického a vodovodního vedení.

Mluvčí izraelské armády uvedl, že o zvěrstvech vylíčených v časopise nic neví. „Ověříme si důvěryhodnost činů vojáků, a pokud se potvrdí, spustíme vyšetřování,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám