Hlavní obsah

Iráčan dostal za botu hozenou na Bushe tři roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácký novinář Muntadar Zajdí, který v prosinci na tiskové konferenci hodil svými botami po tehdejším americkém prezidentovi Georgi Bushovi, byl ve čtvrtek v Bagdádu odsouzen ke třem letům vězení. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Reuters

Muntadar Zajdí

Článek

Devětadvacetiletý novinář hodil boty po Bushovi na tiskové konferenci 14. prosince v Bagdádu, kam se Bush přijel rozloučit před lednovým vypršením svého mandátu. Zajdí byl obžalován z útoku na hlavu státu.

"Moje reakce byla přirozená, stejně by reagoval každý Iráčan," uvedl podle BBC Zajdí před soudcem. Jeho čin byl v arabském světě oslavován jako hrdinský, i když se Bush svištící botě vyhnul a z útoku si nic nedělal.

Zajdímu hrozilo až 15 let za mřížemi. Novinářovi právníci svého klienta bránili s tím, že jen vyjádřil názory své země na americkou invazi z roku 2003 a její následky. Zadího obhájci se chtějí odvolat.

Stání bylo již dvakrát odloženo. V prosinci si odklad vymohla obhajoba, která žádala přeformulování obžaloby, v níž chtěla nahradit slovo "útok" výrazem "urážka". Soud jí nevyhověl.

Další jednání 19. února bylo odročeno proto, aby soud zjistil, zda Bushova návštěva v zemi byla oficiální, nebo neoficiální.

Irácký novinář hodil po Bushovi boty

Anketa

Domníváte se, že trest tři roky vězení za vržení boty po prezidentovi je přiměřený?
Ano
12,4 %
Ne
84,6 %
Nevím
3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3665 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám