Hlavní obsah

OBRAZEM: Skotský poslanec nabídl v Gaze peníze Hamásu, soudu se nebojí

Novinky, aš, Daily Telegraph, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAFAH/GAZA

Kontroverzní skotský poslanec George Galloway v pondělí přijel v čele humanitárního konvoje do Gazy, kde v úterý nabídl hotovost a auta předákovu hnutí Hamás Ismaílovi Haníjovi. Prohlásil, že se nebojí eventuálního soudního stíhání v Británii za to, že podpořil hnutí, které je v Evropě i v USA považováno za teroristické.

Článek

Galloway přijel do pásma Gazy v pondělí v čele britského humanitárního konvoje s pomocí ve výši asi miliónu liber (30 miliónů korun). Prohlásil, že nabídl tři automobily a 25 000 liber (asi 750 000 korun) vůdci Hamásu Ismáílu Haníjovi, kterého považuje za legitimního palestinského ministerského předsedu. Peníze dal i jiným předákům Hamásu. "Dali jsme to zvolené vládě Palestiny. Řekl jsem britské i evropským vládám, že když by mě chtěly postavit před soud, ať to udělají. Žádný soud v Británii mě neprohlásí vinným," řekl Galloway.

:.Humanitární konvoj vjel do pásma Gazyfoto: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

Galloway také oznámil, že daroval dva milióny liber charitativní organizaci v Británii, aby v Gaze postavila školy.

 V Gaze byl Galloway nadšeně vítán, i když musel den čekat na hranicích, než humanitární konvoj bude moci přejet z Egypta přes přechod v Rafahu. Hamás je napojen na Muslimské bratrstvo, které je v Egyptě v opozici. Galloway navíc dříve vyzýval egyptskou armádu, aby svrhla prezidenta Husního Mubaraka. V egyptském Ariši byl konvoj dokonce napaden, lidé po něm házeli kameny a několik členů z doprovodu bylo zraněno.

:. Ministr hospodářství Hamásu Siád Zaza ukazuje peníze, které dostal od skotského poslance George Gallowaya (vlevo).foto: Reuters/Mohammed Salem

Pomoc do Gazy stále neproudí

Gaza nutně potřebuje pomoc, na mezinárodní pomoci se na tom shodli i účastníci dárcovské konference, ale většinu dodávek Izrael do pásma nepouští a obstrukce dělá i Egypt.

Izrael například nedovoluje do země dovážet cement, takže se nemohou obnovovat vybombardované domy. Hamás už ani neplánuje obnovovat policejní stanice. „Víme, že Izraelci zase přijdou a budou jejich cílem,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Hamásu Iháb Husajn.

:.Skotský poslanec George Galloway zdravý obyvatele Gazy před vstupem na území pásma. foto: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

Po příjezdu do Gazy Galloway poklekl na kolena a sklonil se k zemi se slovy: „Mnohokrát jsem vstoupil do Palestiny, ale tentokrát je jsou emoce nejsilnější, protože to je po 22dení genocidní agresi vůči palestinskému lidu.“ Takto označil izraelskou operaci Lité olovo proti radikálům, kteří ostřelují území Izraele raketami. Izraelská operace si vyžádala 1300 obětí na životech a zničila většinu infrastruktury v Gaze. 

Pásmo ovládá Hamás, který svůj kabinet považuje za legitimní palestinskou vládu, protože hnutí vyhrálo v roce 2006 parlamentní volby. Vládní koalice se soupeřícím Fatahem se záhy rozpadla, a bojovníci Hamásu je vypudili z Gazy. Fatahu zase západní břeh Jordánu.

Kdo je George Galloway
George Galloway je kontroverzní poslanec, který se do britského parlamentu dostal v posledních volbách za stranu Respect, kterou sám založil, když byl vyloučen z Labouristické strany. V minulosti se proslavil některými skandálními výroky.
V roce 2006 tento tvrdý odpůrce války v Iráku v rozhovoru pro magazín, že sebevražedný teroristický útok na tehdejšího premiéra Tonyho Blaira by byl "morálně ospravedlnitelný". Dával najevo své sympatie k bývalému iráckému prezidentovi Saddámu Husajnovi a za svůj vzor označil někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra. Opakovaně také kritizoval sionismus. Proslavil se i svou účastní v reality show Big Brother, zálibou v doutnících, přirozeně kubánských, a  drahých oblecích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám