Hlavní obsah

Tajná zpráva EU: Izrael provádí ilegální anexi východu Jeruzaléma

Právo, mcm
BRUSEL

Izraelské úřady používají demolice domů, diskriminační bytovou politiku a rozšiřování židovského osídlení k ilegální anexi Východního Jeruzaléma, obývaného především Palestinci. Svou politikou, kterou v poslední době ještě urychlil, tak Izrael podkopává šance na mír. Uvádí to tajná zpráva Evropské unie, jejíž resumé zveřejnila webová stránka EUObserver.

Článek

Izrael vydává Palestincům ročně jen 200 povolení ke stavbě domů, takže řada budov vzniká bez schválení úřadů. Tyto stavby pak Izraelci demolují. Podle zprávy je to „ilegální podle mezinárodního práva, neslouží to žádnému zřejmému účelu, má to tvrdý humanitární dopad a živí to hořkost a extremismus“.

Výzva pro mírový proces v regionu

Unijní dokument poukazuje i na rychlou stavbu obydlí pro židovské osadníky ve východní části města. Jen od konce roku 2007 jich bylo postaveno 5500 a tři tisíce již úřady schválily.

Ve Východním Jeruzalémě dnes žije vedle 210 tisíc Palestinců 190 tisíc židovských osadníků, což brání v jednání o proměně této oblasti v hlavní město státu, který požadují Palestinci. Unijní zpráva podezřívá Izraelce, že se snaží oddělit východní část města od palestinských území a „vytvořit územní kontakt“ s židovskou částí Jeruzaléma. Označuje to za „jednu z nejvýznamnějších výzev pro izraelsko-palestinský mírový proces“.

Městští úředníci odmítli podle listu The Guardian unijní zprávu jako „dezinformační kampaň“ a tvrdili, že vedení města přistupuje ke všem jeho částem nestranně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám