Hlavní obsah

Popularita Hamásu mezi Palestinci vzrostla

– RAMALLÁH

Oblíbenost radikálního hnutí Hamás mezi Palestinci prudce vzrostla po nedávné třítýdenní izraelské ofenzivě v pásmu Gazy. Kdyby se v současnosti konaly prezidentské volby, vůdce Hamásu Ismáíl Haníja by porazil současného palestinského prezidenta a vůdce strany Fatah Mahmúda Abbáse. Vyplynulo to z průzkumu veřejného mínění, z něhož citovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce Hamásu Ismáíl Haníja

Článek

Podle průzkumu provedeného Střediskem politických průzkumů ve dnech 5. až 7. března na vzorku 1270 respondentů ze západního břehu Jordánu i z pásma Gazy by dnes Haníja porazil Abbáse ziskem 47 ku 45 procentům hlasů. Před třemi měsíci přitom ještě Abbás nad Haníjou vedl s 48 ku 38 procentům hlasů.

Kdyby se ovšem v souboji o prezidentský úřad utkal Haníja s populárním předákem Fatahu Marvánem Barghútím, který je vězněn v Izraeli, Barghútí by podle průzkumu získal 61 procent a Haníja 34 procenta hlasů.

Fatah nicméně nadále zůstává nejoblíbenější palestinskou frakcí, kterou podporuje 40 procent dotázaných (oproti 42 v prosinci). Popularita Hamásu se za stejné období zvýšila z 28 na současných 33 procent.

Hnutí Hamás, které západní mocnosti označují za teroristickou organizaci, zvítězilo v palestinských parlamentních volbách v roce 2006 a následujícího roku se po krátkém boji s Fatahem zmocnilo vlády v pásmu Gazy. Izrael na tento vývoj reagoval zpřísněním blokády pásma, na přelomu roku pak uskutečnil třítýdenní vzdušnou a pozemní ofenzivu v Gaze s cílem zastavit raketové ostřelování svého území radikály z Hamásu. Vojenská operace Izraele po sobě zanechala přes 1300 mrtvých Palestinců, 5000 zničených domů a velkou část vládní a ekonomické infrastruktury v pásmu v troskách.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám