Hlavní obsah

NATO na jihu a východě Afghánistánu nevyhrává

Novinky, BBC,
KÁBUL

Americký velitel mezinárodních sil ISAF v Afghánistánu generál David McKiernan sdělil v pondělí BBC, že v řadě velkých oblastí na jihu a východě Afghánistánu NATO nevyhrává. Důvodem podle něj není chybná strategie, ale nedostatek zdrojů.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Velitel koaličních sil v Afghánistánu generál David McKiernan

Článek

McKiernan sdělil, že byly oblasti, kde „koalice dosáhla úspěchy při podpoře vlády v Afghánistánu a vyhrála“. Jmenoval sever, západ a východ země.

„Pak tu jsou další oblasti, velké oblasti zejména na jihu Afghánistánu, ale také v některých částech na východě, kde nevyhráváme,“ řekl generál. Dodal, že v těchto oblastech „se musí hodně stát na operačních liniích, aby kdokoli z jakéhokoli pohledu mohl říci, že Afghánci vítězí, nebo že úsilí koalice vítězí“.

Podle něj je koaliční strategie jasná, ale chybí jí zdroje. Domnívá se, že se situace vyřeší, až USA vyšlou do Afghánistánu dalších 17 000 vojáků. „Tyto posily, jejichž většina bude rozmístěna na jihu Afghánistánu, myslím, změní letos bezpečnostní situaci,“ uvedl generál.

Reklama

Související články

Obama nevyloučil dialog s částí Talibanu

Americký prezident Barack Obama naznačil možnost rozhovorů s umírněnými představiteli radikálního hnutí Taliban. Stalo se tak v rozhovoru pro list The New York...

Výběr článků

Načítám