Hlavní obsah

Clintonová se postavila za Abbáse proti Hamásu

– RAMALLÁH
Novinky, Alex Švamberk, Novinky, BBC, Jeruzalem Post

Americká ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová označila při své středeční návštěvě palestinských území předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse za jediného legitimního představitele Palestinců.

Článek

Opět zdůraznila, že USA podporují mírový proces na Blízkém východě, jehož výsledkem má být mírová koexistence dvou nezávislých států - izraelského a palestinského. Podobná slova volila Clintonová v úterý, když jednala v Izraeli a vyjádřila podporu Izraeli.

Ve vnitropalestinském sporu mezi Fatahem a radikálním Hamásem podpořila Abbáse, kterého označila za jediného představitele Palestinců. S představiteli Hamásu, který ovládá pásmo Gazy, ani nejednala.

Jednání ale ukázala přetrvávající rozpory mezi umírněnými Palestinci a Izraelci.

Abbás si stěžoval na izraelské plány rozšiřovat stávající izraelské osady na Západním břehu Jordánu i ve Východním Jeruzalémě.

Abbás si také stěžoval na plány Izraele zbourat 80 palestinských domů ve východní části Jeruzaléma s tím, že byly postaveny nelegálně. Palestinci se hájí tím, že stavební povolení je pro ně takřka nemožné získat.

Clintonová slíbila Palestincům v této otázce podporu: „Tuto otázku máme v úmyslu vznést při jednáních s izraelskou vládou a městskou správou Jeruzaléma.“ Podle ní rozhodnutí zbourat je porušuje mezinárodní právo.

Abbás také požadoval, aby Izrael otevřel přechody do pásma Gazy, přes které může proudit humanitární pomoc  To ovšem Izrael odmítá dokud nebude uzavřeno dlouhodobé příměří a nebude na svobodě unesený voják Gilda Šalit. Abbás nemá nad Gazou žádnou moc.

Hamás její postoj odsoudil. Jeho mluvčí uvedl, že „její postoje jsou zaujaté pro sionistickou okupaci a neukazují žádnou změnu v americké zahraniční politice“. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám