Hlavní obsah

Američtí vojáci v Afghánistánu umírají častěji než loni

V Afghánistánu za první dva měsíce letošního roku padlo třikrát více amerických vojáků než za to samé období loni. Spojeným státům a jejich spojencům se nedaří zlomit odpor militantního hnutí Taliban, násilí v Afghánistánu je na vzestupu.

Foto: Thaier al-Sudani, Reuters

Američtí vojáci na místě jednoho z bombových útoků v Bagdádu u vozidla Humvee, ilustrační foto

Článek

Zatímco za loňský leden a únor v Afghánistánu zahynulo osm amerických vojáků, letos je to za tu samou dobu devětadvacet. Před rokem ale bylo v Afghánistánu o přibližně 10 000 amerických vojáků méně než v současnosti, kdy jich tam je asi 38 000.

Američtí vojáci působí v nových, nebezpečných oblastech. Stále více jich je vysíláno na jih země, kde jsou pozice Talibanu nejsilnější.

Počet obětí na straně afgánských civilistů, kteří během letoška přišli o život během spojeneckých vojenských akcí, je vyšší než počet civilistů, kteří zahynuli při útcích Talibanu. Za leden a únor vojáci Spojených států, NATO nebo afghánské armády podle AP zabili 100 civilistů, ozbrojenci militantního hnutí Taliban šedesát.

Obama vyšle dalších 17 tisíc vojáků 

Americký prezident Barack Obama nedávno oznámil, že do Afghánistánu pošle dalších 17 000 vojáků. Z Iráku, druhé země, kde Spojené státy nyní vedou válku, se většina amerických bojových jednotek má stáhnout do konce srpna příštího roku. Situaci v Afghánistánu tak Washington za současné pro něj nepříznivé situace chce věnovat mimořádnou pozornost.

Podle Obamy se kvůli příchodu dalších amerických vojáků do Afghánistánu krátkodobě zvýší počet padlých na straně USA, tak, jako tomu bylo v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám