Hlavní obsah

Znepřátelení Hamás a Fatah propustí zajatce

Novinky, rei
KÁHIRA

Dvě hlavní palestinská hnutí Hamás a Fatah propustí zajaté příslušníky tábora rivalů. Dohodli se na tom čelní představitelé obou soupeřících uskupení na úvod setkání palestinských stran v Káhiře.

Článek

Hamás zruší některým příslušníkům Fatahu v pásmu Gazy domácí vězení a Fatah na oplátku propustí zhruba osm desítek z celkového počtu 380 zadržovaných přívrženců Hamásu.

„Jistý počet zadržovaných bude osvobozen hned po zahájení dialogu. Další budou propuštěni postupně, takže bude záležitost uzavřena před skončením palestinského dialogu,“ uvedli ve čtvrtečním společném prohlášení vůdce Fatahu v palestinském parlamentu Azam Ahmed a přední představitel Hamásu Mahmúd Zahar.

Obě strany se rovněž zavázaly zastavit štvavou mediální kampaň.

Utvoření společné vlády komplikují zásadní rozpory

Rozhovorů v Egyptě se zúčastní asi tucet palestinských skupin. Jejich cílem je vytvoření vlády národní jednoty, která by připravila prezidentské a parlamentní volby a koordinovala obnovu pásma Gazy po nedávné izraelské ofenzívě.

Spojené státy a Evropská unie s myšlenkou vládní koalice, v níž by figuroval Hamás, nesympatizuje. Egypt naproti tomu Palestince ke smíření vyzýval už v listopadu. Tehdy ale Hamás od rozhovorů odstoupil s tím, že Fatah na Západním břehu Jordánu pokračuje v zatýkání jeho příslušníků.

Nová vlna rivality mezi oběma hlavními stranami vyvrcholila předloni v létě, kdy Hamás násilím převzal moc v pásmu Gazy. Oba tábory se zásadně rozcházejí v postoji vůči Izraeli. Fatah se násilí vzdal, Hamás je ochoten přijmout dočasné příměří, nadále si však vyhrazuje právo proti židovskému státu bojovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám