Hlavní obsah

VIDEO: Rusové dokončili reaktor pro Írán

• Aktualizováno
Právo, DPA, ČTK, mcm

První reaktor íránské jaderné elektrárny Búšehr byl dokončen. Ve středu to v Íránu oznámil šéf ruské agentury pro jadernou energii Sergej Kirijenko, která pomáhala Íráncům s výstavbou. V týž den byla provedena zkouška s využitím olova, jež sloužilo jako „virtuální palivo“.

Foto: Bagher Nasir, ČTK

Elektrárna v Búšehru

Článek

„Je to významná chvíle tohoto rozsáhlého projektu. Po naplnění náhražkovým palivem zkontrolujeme, jak reaktor pracuje,“ prohlásil Kirijenko.

„Po uskutečnění testu již můžeme mluvit o dokončení reaktoru a definitivně tak skoncovat se všemi politickými spekulacemi,“ uvedl viceprezident Golámrezá Ákázáde, který je zároveň ředitelem Íránské organizace pro jadernou energii. Reagoval tak na pověsti, že Moskva pod tlakem Západu zdržuje dokončení reaktoru.

Už před deseti dny zahájili Íránci testy nezbytné ke spuštění reaktoru. Začali jej plnit palivovými tyčemi, které ale netvořil uran, nýbrž podobně těžké olovo. Nynější testy zkoušky reaktoru neznamenají, že elektrárna začne fungovat v následujících týdnech. Podle agentury Reuters se podobné testy dělají na reaktorech několik měsíců před zahájením jejich provozu.

Samotné Rusko počítá s technickým spuštěním elektrárny do konce roku. Teprve po něm může být zahájen energetický provoz a do tří měsíců by pak podle agentury AFP mohla být zahájena výroba elektřiny. Kirijenko ale ve středu uvedl, že přípravné práce ke spuštění reaktoru budou urychleny. Není jasné, jaký to bude mít dopad na výše uvedený časový rozvrh.

Íránské plány budí obavy

Írán je čtvrtý největší vývozce ropy na světě. Přesto chce vybudovat rozsáhlou síť jaderných elektráren a s jejich pomocí vyrábět až dvacet tisíc megawattů, aby mohl do roku 2020 vývoz ropy zvýšit. V Búšehru byl však zatím dostavěn jen první ze čtyř plánovaných reaktorů. Je to lehkovodní reaktor o výkonu 1000 megawattů.

Íránci se snaží vyrobit i jaderné palivo. Zejména v Izraeli a v USA to vyvolává obavy, že Teherán využívá výstavbu jaderných elektráren jako záminku pro vývoj jaderné bomby.

Íránci popírají obvinění že usilují o jaderné zbraně. Jejich tvrzení ale zpochybňuje chování Íránu v minulosti (dvacet let utajoval svůj jaderný program) i četné neshody s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE), která sleduje íránský jaderný program.

Podle agentury počítá Teherán s vložením jaderného paliva do reaktoru ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Rusko loni dodalo Íránu 87 tun paliva, které je nyní pod dohledem MAAE.

Elektrárna v Búšehru

 - Leží v jihovýchodním Íránu asi 12 kilometrů jižně od přístavního města Búšehr poblíž vesnice Halílé.

- Výstavba dvou tlakovodních jaderných reaktorů začala v roce 1975 za přispění německé firmy Kraftwerk Union AG (společný podnik Siemens a AEG) a francouzských vědců. Po zhoršení vztahů s Íránem v důsledku íránské islámské revoluce Němci z projektu v roce 1981 definitivně odstoupili. Reaktory byly tehdy dokončeny z 80 procent.

- Islámská revoluce a následná osmiletá íránsko-irácká válka projekt výstavby pozdržely. Komplex byl během války poškozen a vypleněn.

- Stavební práce oživila dohoda s Ruskem o jaderné spolupráci z roku 1993. Časté prodlevy v dodávkách vybavení svalovala Moskva opakovaně na opožděné platby ze strany Teheránu.

- Dostavěn je první ze tří (původně čtyř) plánovaných reaktorů - lehkovodní reaktor o výkonu 1000 megawattů.

Izrael ve středu označil dokončení reaktoru v Búšehru za doklad, že Íránci „pokročili v jaderném závodě“. "Měli bychom to chápat jako velmi špatnou zprávu pro celé mezinárodní společenství," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Jigal Palmor a vyzval ke krokům, jež Íránu zabrání stát se jadernou mocností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám