Hlavní obsah

Uvalte zbrojní embargo na Hamás i Izrael, vyzvala svět Amnesty International

Novinky, rei

Organizace bránící lidská práva Amnesty International (AI) v pondělí vyzvala svět k uvalení zbrojního embarga na palestinské hnutí Hamás a stát Izrael, oba aktéry konfliktu v pásmu Gazy z počátku roku. Zbraně dodávané ze zahraničí byly totiž podle AI použity při útocích na civilisty.

Článek

Izraeli během třítýdenního konfliktu sloužily zejména zbraně z USA, jeho největšího dodavatele. Hamás a další palestinské skupiny zase nasadili stovky raket propašovaných ze zahraničí. Terčem na obou stranách byli civilisté, proto by OSN měla na Izrael a Hamás uvalit povinné zbrojní embargo, vyzvala AI.

„Izraelské síly použily bílý fosfor a další zbraně dodané Spojenými státy a vážně porušily mezinárodní právo a dopustily se i válečných zločinů,“ uvedla šéfka výzkumné mise AI v jižním Izraeli a Gaze Donatella Rovera. „Výsledkem jejich útoků byly stovky zabitých dětí a dalších civilistů a masivní destrukce domovů a infrastruktury. Raketové útoky Hamásu a dalších palestinských ozbrojených skupin byly sice méně smrtící, ale zapříčinily několik úmrtí civilistů a představují také válečný zločin,“ dodala.

Izrael nasadil nový typ střely

Pátrací tým AI podle zprávy organizace nalezl v pásmu Gazy nejen důkazy o nasazení bílého fosforu a dalších zbraní dodaných USA, ale i pozůstatky nového typu střely, zřejmě odpalované z bezpilotních letadel. Střela údajně po výbuchu uvolní velké množství kovových kostek o velikosti dva až čtyři milimetry s ostrými hranami. Ty byly objeveny ve zdech i kovových dveřích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám