Hlavní obsah

VIDEO: V Egyptě zatkli podezřelé z útoku na turisty

– KÁHIRA • Aktualizováno
Novinky,

Egyptská policie zadržela jedenáct podezřelých v souvislosti s nedělním atentátem v Káhiře. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na egyptské úřady. Zraněných je podle televize nakonec 25, jedinou obětí je 17letá Francouzka.

Článek

Egyptské úřady oznámily noční zadržení prvních pěti podezřelých už v pondělí ráno. Podle bezpečnostních pracovníků zadržela policie tři muže a dvě ženy zahalené v tradičním oděvu. Bližší informace o nich nebyly známy. 

Podle zpravodaje Al-Džazíry souvisí atentát, k němuž se nikdo nepřihlásil, s postojem Egypta během třítýdenní izraelské operace Lité olovo proti radikálnímu hnutí Hamás v Gaze.

:. Místo atentátu v Káhiře je plné krvavých skvrn.foto: ČTK/AP

Egypt neotevřel během bojů přechod v Rafahu, jímž by mohli z Gazy uniknout lidé. Arabové z dalších zemí to kritizovali.

Expert na arabskou politiku z americké univerzity v Georgetownu Samer Shehata uvedl pro al Džazíru, že atentáty v Egyptě málokdy podnikají čistě egyptské skupiny a že může jít o skupinu napojenou na al-Kajdu.

Nastražená nálož

Egyptská policie také zveřejnila další podrobnosti o atentátu před Husajnovou mešitou poblíž slavného káhirského bazaru Chán al-Chalílí.

:. Egyptská policie oblast uzavřela.foto: ČTK/AP

„Byla to výbušnina, zřejmě ruční granát,“ uvedl k použitému prostředku útoku jeden z policistů pro Al-Džazíru.

Podle představitele ministerstva vnitra ale nebyl granát hozen ze střechy Husajnova hotelu ani z okoloprojíždějícího motocyklu, jak se původně uvádělo. Uvedl, že nálože byly umístěné pod sedaly v kavárně před hotelem. Jedna explodovala, druhou se podařilo zlikvidovat.

Třiadvacet zraněných

Upřesněn byl i počet zraněných. Podle posledních údajů je jich pětadvacet. Oběť je jediná. „Oběti bylo 17 let a cestovala se skupinou mladých lidí z Lavallois,“ uvedl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Eric Chevallier. Dívka jela ve skupině 54 mladých turistů.

:. Sanitka odváží zraněné.foto: ČTK/AP

I mezi zraněnými převažuje 17 Francouzů. Jeden z nich je v kritickém stavu. Dále byl zraněn jeden Němec, tři saúdští Arabové a čtyři Egypťané. Celkem šest lidí leží ve vážném stavu v nemocnici.

Na bazaru byl spáchán atentát už v roce 2005, kdy byli zraněni tři lidé včetně Američana a Francouze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám