Hlavní obsah

Izrael vede tajnou válku proti Íránu, která může přerůst ve skutečnou

– LONDÝN/JERUZALÉM • Aktualizováno
Novinky,

Izrael podle amerických tajných služeb zahájil tajnou válku proti Iránu, jejímž cílem je zastavit íránský jaderný program. V úterý to uvedl britský list Daily Telegraph s tím, že se má jednat zejména o hru tajných služeb s dvojitými agenty, ale také o sabotáže a vraždy klíčových postav íránského jaderného programu. Americké tajné služby však nevylučují ani možnost, že Izrael letos vyhlásí válku Íránu.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Izraelský stroj F-16I startuje při loňském nácviku útoku na Írán

Článek

Izraelský list Ha'arec otiskl tvrzení šéfa amerických tajných služeb Dennise Blaira, že Jeruzalém může Íránu vyhlásit válku už v roce 2009. Cílem by podle něj bylo zastavit íránský program obohacování uranu. Izrael už má vypracované plány útoku na íránská jaderná zařízení, zdůraznil Blair při vystoupení před senátním výborem pro bezpečnost. Loni útok i nacvičoval.

:. Dennis Blair hovoří k senátorům foto: Reuters/Jason Reed

Varoval i před možností nepřímého konfliktu, protože libanonský šíitský Hizballáh (podporovaný Íránem) už doplnil zásoby zbraní a připravuje se na další válku s Izraelem. Jeho vůdce Hassan Nasralláh také prohlásil, že všichni izraelští představitelé si zatím na Libanonu vylámali zuby, a dalším bude Avigdor Lieberman. To je nejextrémnější izraelský politik, jehož strana Izrael je náš domov ale v posledních volbách značně posílila a skončila třetí.

Tajná válka proti Íránu

V úterý britský list Daily Telegraph přišel s tvrzením, že Izrael už zahájil tajnou válku proti Íránu. Cílem je zbrzdit jaderný program Teheránu. "Narušení je plánováno tak, aby zpomalilo program, a tak, aby si neuvědomili, co se děje,“ sdělil Telegraphu vysoký představitel americké tajné služby CIA. "Nikdy to nezastavíte, ale cílem je zdržení, zdržení až do té doby, kdy můžete uplatnit nějaké jiné řešení, nebo jiný přístup.“

Z vyjádření agenta je jasné, že Spojené státy rozhodně nejsou proti izraelskému plánu. Novinám přímo řekl: "Určitě nechceme, aby současná íránská vláda měla tyto zbraně.“

Podle něj jde o dobrý přístup, mnohem lepší, než by byla přímá vojenská akce, která by nesla neakceptovatelná rizika.

Plášť, dýka a úplatky

Podle analytika americké soukromé zpravodajské služby Stratfor Revy Bhalla je hlavním cílem zavraždit klíčové představitele programu. "Při spolupráci USA a Izraele mohou být tajné operace zaměřené jak na eliminování klíčových osob zapojených do jaderného programu, tak na sabotování řetězce dodávek,“ řekl Bhall.

Ke špionáži využívají obě země i služeb firem, které do Íránu dodávají materiál, jenž je prioritně civilní. Významnou roli také hraje uplácení.

foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Příklon k tajným operacím přišel s nástupem nového amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten je pro jednání s Íránem, zatímco za vlády jeho předchůdce se opakovaně spekulovalo, že George Bush už má plán útoku na Írán. Loni ale údajně odmítl žádost Izraele podniknout útok na íránská jaderná zařízení.

Nicméně Telegraph také upozorňuje na možnost, že za smrtí íránského jaderného vědce Adešira Hassanpúra, který pracoval v Isfahánu, stála izraelská tajná služba. Vědec se předloni údajně otrávil plynem.

Bývalý šéf protiteroristického oddělení CIA Vince Canastraro ale pochybuje o efektivnosti tajných operací.

Obavy v Izraeli

Tvrdší postup proti Íránu se dá v Izraeli očekávat, zejména pokud novou vládu povede Benjamin Netanjahu z pravicového bloku Likud. Komentátor listu Ha'arec Gideon Levy už uvedl, že Netanjahu už není "Mr Terror", hovořící o nutnosti bojovat s terorismem, ale stává se z něj "Mr Iran", když prohlásil: "Írán nesmí mít jaderné zbraně.“

Netanjahu současně ale prohlásill: "Žádné bombardování,“ což naznačuje, že se přiklání k tajným operacím.

Izrael už dvakrát použil své letectvo ke zničení jaderných zařízení - poprvé v Iráku v Osiraku, loni v Sýrii. Levy se obává, že Netanjahu nakonec nevyloučí ani vojenské řešení. Zdůraznil však, že tak jako celý Izrael nereprezentuje Avidgor Lieberman, tak celý Írán není jako radikální prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Anketa

Má svět zabránit Íránu ve zkonstruování jaderné zbraně?
Ano, jaderný Írán je nebezpečný
70,3 %
Ne, Írán má stejné právo vlastnit jaderné zbraně jako jiné země
25,4 %
Nevěřím, že Írán pracuje na vlastní jaderné zbrani
4,3 %
Celkem hlasovalo 25430 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám