Hlavní obsah

Šíitští poutníci jsou v Iráku druhý den terči atentátů

BAGDÁD

Nejméně osm mrtvých a 46 zraněných si ve čtvrtek vyžádal výbuch v posvátném šíitském městě Karbalá. Exploze zazněla nedaleko mauzolea imáma Husajna v centru města, do něhož proudí desetitisíce poutníků. Další atentát byl zaznamenán v Mosúlu. Ve středu výbuch zabil šestnáct poutníků v Bagdádu.

Článek

V Karbale podle policie zaútočil sebevražedný atentátník, který odpálil nálože na svém těle mezi poutníky před mešitou imáma Husajna, kam přišli oslavit druhý největší šíistký svátek arbaín.

Poutníci se stali terčem atentátníků už během cesty z Bagdádu a Karbaly, kterou mnozí z nich absolvují pěšky. Ve středu bylo 16 lidí zabito při atentátu u autobusového nádraží v Bagdádu, dva poutníci zahynuli při dalších incidentech v hlavním městě Iráku.

:. Šíitští poutníci jdou do Karbalyfoto: Reuters/Ahmed Jadallah

Ve čtvrtek byly spáchány dva atentáty v Mosúlu. Exploze bomby v autě tam zabila čtyři policisty a neznámí útočníci zastřelili politika. Tyto útoky ale nesouvisí s náboženským násilím. V oblasti jsou aktivní sunnitští extremisté napojení na iráckou Al-Kajdu.

Svátkem arbaín končí šíitům čtyřicetidenní období smutku za imáma Husajna, jehož mučednickou smrt při bitvě v roce 680 si v lednu připomněli svátkem ášúrá. V Karbale se nachází Husajnovo mauzoleum.

Šíitské obřady jsou každoročně těžkou zkouškou pro irácké bezpečnostní síly. Ty se snaží poutníky uchránit před možnými útoky, při nichž v roce 2007 zahynulo 149 šíitů.

Reklama

Výběr článků

Načítám