Hlavní obsah

OSN zastavila dodávky pomoci do Gazy, Hamás ji krade

– JERUZALÉM

OSN v pátek oznámila, že přerušuje dodávky pomoci do pásma Gazy, protože hnutí Hamás tuny pomoci zabavilo pro své potřeby. Naposled to bylo deset kamiónů s rýží a moukou za přechodem Kerem Šalom. Informoval o tom Úřad pro palestinské uprchlíky UNRWA.

Foto: Amir Cohen , Reuters

Vykládání pomoci na přechodu Kerem Šalom

Článek

UNRWA uvedl, že dodávky pomoci neobnoví, dokud Hamás neslíbí, že krádeže se nebudou opakovat. „Potraviny byly odvezeny nákladními auty nasmlouvovanými ministerstvem pro sociální věci,“ uvedl UNRWA ve svém prohlášení.

Přerušení dodávek bude trvat, dokud „nebude pomoc vrácena a úřad dostane podloženého ujištění od vlády Hamásu v Gaze, že se tyto krádeže nebudou opakovat.“

Jde o druhý případ krádeže pomoci pro Gazu v tomto týdnu. V úterý při razii v sídle UNRWA zabavili členové Hamásu 3500 přikrývek a 406 balíčků s jídlem, uvedl mluvčí UNRWA Christopher Gunness.

Představitelé Hamásu pašují do pásma peníze

V noci na pátek navíc byl na hranicích Egypta s pásmem Gazy zadržen mluvčí Hamásu Ajmán Tahá. V zavazadlech šestičlenné delegace bylo nalezeno devět miliónů dolarů a dva milióny eur. Po poradě pohraničníků s Káhirou Tahá uložil peníze na vládní konto v Národní egyptské bance v Aríši na Sinajském poloostrově. Pak mohl odjel do pásma Gazy.

Hamás, jemuž kvůli izraelské blokádě chybí hotovost pro výplatu vlastních lidí, dopravoval peníze v kufrech do pásma už v minulosti. V roce 2006 se o to pokoušel předseda vlády Hamásu Ismáíl Haníja.

Na egyptské celnici ho zadrželi s 35 milióny dolarů, jejichž původ nevysvětlil. Peníze musel nechat v Egyptě, odkud byly převedeny na konto samosprávy. V roce 2007 převezl dvakrát do pásma po 20 miliónech dolarů někdejší ministr zahraničí vlády Hamásu Mahmúd Zahár.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám