Hlavní obsah

Gaza byla zkouškou na válku s Íránem, tvrdí izraelský velvyslanec

CNN, vpl, los
SYDNEY

Operace Lité olovo proti pásmu Gazy, jež si na přelomu roku vyžádala na 1 300 mrtvých Palestinců a obrovské hmotné škody, byla údajně zkouškou před útokem na Írán. Na setkání se členy židovské náboženské obce v Sydney to řekl izraelský velvyslanec v Austrálii Juval Rotem.

Článek

„Ambasador doslova prohlásil, že útok na Gazu nebyl ničím jiným než testem před válkou s Íránem, který bude mít do roka jadernou zbraň,“ citoval internetový portál Mignews Sarah Cummingsovou, reportérku 7. televizního australského kanálu.

Poté, co vyzval televizní štáb, aby vypnul kameru, diplomat kromě jiného zdůraznil, že „izraelské aktivity měly demonstrovat, že se nezastaví před nejrozhodnějšími kroky“.

„Jakmile Írán získává dostatek obohaceného uranu, což se stane do deseti až čtrnácti měsíců, dosatne se do bodu, odkud už nebude návratu. Obohacování uranu v Íránu musí skončit a tečka,“ zakončil Rotem, který působil i jako poradce nynějšího ministra obrany Ehuda Baraka, svou poznámku na adresu Teheránu.

Netanjahu: Íránu A-bombu nedovolím

Benjamin Netanjahu, předseda pravicové strany Likud a favorit v nadcházejících předčasných parlamentních volbách v Izraeli, nepřipustí, aby Írán měl nukleární bombu.

„Můj první úkol, pokud se stanu předsedou vlády, bude odstranit íránskou jadernou hrozbu,“ řekl pro tv stanici Israel’s Channel 2 TV. Na otázku, zda to znamená případný vojenský úder na Írán, odpověděl: „Zahrnuje to vše potřebné, aby se toto prohlášení stalo skutkem.“

Americký list The New York Times v lednu napsal, že tehdejší americký prezident George W. Bush loni odmítl tajnou žádost Izraele o letecké bombardování hlavního íránského jaderného komplexu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám