Hlavní obsah

Při odvetném náletu v pásmu Gazy zemřel jeden Palestinec

JERUZALÉM
Aktualizováno

Tři Izraelce v neděli zranily palestinské rakety vypálené z pásma Gazy. Izraelské letectvo proto podniklo v noci na pondělí odvetné nálety, uvedla CNN. Stíhací bombardéry F-16I zaútočily na tunely mezi pásmem a Egyptem, jimiž se pašují zbraně. Terčem náletu byla i policejní stanice sil Hamásu. Při dalším náletu zemřel jeden Palestinec a tři další byli zraněni.

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Trosky policejní budovy Hamásu, zničené při izraleském náletu.

Článek

List Ha'arec uvedl s odvoláním na palestinské svědky, že byla bombardována budova bezpečnostních sil hnutí Hamás v centrální části Gazy. Zasaženy byly také dva cíle u pobřeží. Jednat se mělo o tunely, jimiž se do pásma pašují zboží a zbraně ze sousedního Egypta.

Před ostrým náletem nad tunely prolétávala izraelská letadla, která opakovaně překračovala rychlost zvuku. Sonické třesky Palestince vyděsily, takže z tunelů prchli. Izraelci před útokem také telefonicky varovali místní obyvatele, aby oblast opustili.

Jeden Palestinec zemřel a další tři byli zraněni při dalším náletu na auto v Rafahu. Izraelská armáda oznámila, že útočila na auto ozbrojence, který na Izrael vypálil dvě střely.

K útoku byl dán rozkaz poté, co se ukázalo, že deset raket a minometných granátů vypálených v neděli dopoledne zranilo tři lidi. Lehce zraněni byli dva vojáci a jeden rolník. Jedna z raket v neděli dopadla také v těsné blízkosti mateřské školy. 

Izraelský premiér Ehud Olmert hned po útoku slíbil "důraznou odpověď Izraele“. Ostřelování je flagrantním porušením příměří mezi Hamásem a Izraelem, které vstoupilo v platnost 21. ledna po třítýdenní izraelské ofenzívě, která si vyžádala 1300 mrtvých, především z řad Palestinců. Během bojů, jejichž součástí byla kromě náletů i pozemní ofenzíva, bylo zraněno 5400 Palestinců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám