Hlavní obsah

Hamás by při jednáních neměl zůstat stranou, tvrdí Blair

LONDÝN

Někdejší britský premiér a nynější vyslanec tzv. blízkovýchodního kvarteta Tony Blair tvrdí, že se mír na Blízkém východě neobejde bez jednání s radikálním palestinským hnutím Hamás. Blair to řekl v rozhovoru pro deník The Times.

Foto: Tim Clarke/Daily Express/Pool, Reuters

Tony Blair

Článek

Blair vyjádřil ochotu mluvit s Hamásem den po setkání s Georgem Mitchellem, novým americkým vyslancem pro oblast, kterého prezident Barack Obama jmenoval, aby vyjednal mír v regionu po odvetném izraelském úderu na pásmo Gazy a hnutí Hamás, při němž zemřelo přes 1300 lidí.

Blair řekl, že jeho základní predispozice je mluvit s každým. Dodal ovšem, že se Hamás musí zříct násilí a uznat izraelský stát.

Blair zároveň částečně kritizoval předchozího amerického prezidenta George Bushe a jeho izraelské spojence za to, že své mírové snahy zaměřovali jen na  Západní břeh Jordánu. „Byla to jen polovina toho, čeho bylo třeba. Potíž je v tom, že když se Gazu snažíte tlačit na stranu, situace dojde takové vážnosti, že vybuchne,“ podotkl.

Blair řekl, že ho nedávný izraelský úder na pásmo Gazy jako odveta za raketové útoky Palestinců nepřekvapil. Dodal však, že je potřeba zcela odlišná strategie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám