Hlavní obsah

OSN chce na obnovu pásma Gazy 613 miliónů dolaru

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAVOS

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve čtvrtek na Světovém obchodním fóru v Davosu vyzval světové společenství, aby poskytlo na obnovu pásma Gazy 613 miliónů dolarů.

Foto: Pascal Lauener , Reuters

Pan Ki-mun hovoří v Davosu.

Článek

„Potřeby jsou ohromné a mnohostranné,“ prohlásil to Pan Ki-mun. Dodal, že je nutné uplatnit alespoň ta nejnutnější opatření, aby se po třítýdenní izraelské ofenzívě ulehčila těžká situace obyvatel pásma Gazy.

John Holmes z kanceláře OSN pro koordinaci humanitární pomoci v Davosu sdělil, že Izrael musí ukončit blokádu pásma, kde žije půldruhého miliónu lidí. „Žádáme, aby přechody byly zcela otevřeny, jinak nebudeme schopni dosáhnout toho, čeho chceme,“ varoval Holmes.

Izrael na částečném uzavření přechodů trvá. zdůvodňuje to obavami, aby se přes ně nepašovaly zbraně. Úplné otevření přechodů podmiňuje také propuštěním  izraelského vojáka Gilada Šalita, kterého před dvěma lety unesli palestinští radikálové.

Reklama

Výběr článků

Načítám