Hlavní obsah

Mezinárodní mise: Izrael v Gaze hrubě porušil humanitární právo

Právo, nek
PRAHA

Izrael svou operací v pásmu Gazy závažně porušil mezinárodní humanitární právo, včetně ženevské konvence o ochraně civilistů ve válečném období. K tomuto závěru došla mise tří mezinárodních humanitárních a právních organizací, která se v uplynulých dnech pohybovala na Blízkém východě.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Výbuch izraelské bomby v Gaze

Článek

V prohlášení, s nímž v úterý v Praze seznámil veřejnost člen mise a redaktor Práva Petr Uhl, se dále uvádí, že některá z těchto porušení jsou zločiny podle mezinárodního práva.

"Zejména izraelská armáda se dopustila nevybíravých či nepřiměřených útoků a nesplnila svou právní povinnost chránit civilisty a civilní infrastrukturu,“ tvrdí Mezinárodní federace lidských práv (FIDH), Evropsko-středomořská síť lidských práv (EMHRN) a Mezinárodní komise právníků (ICJ).

Organizace uznaly, že porušení práva se dopouštěla i palestinská strana. "Žádné porušení mezinárodního humanitárního práva ze strany palestinských bojovníků nemůže nikdy ospravedlnit podobná nebo ještě závažnější porušení ze strany Izraele,“ stojí v prohlášení v narážce na raketové útoky Palestinců na jižní oblasti Izraele.

Invaze do Gazy

Oběti:

- Přes 1300 Palestinců zabito (z toho 410 dětí), 5300 zraněno.

- Raketami Hamásu zabiti v Izraeli tři civilisté, v pásmu Gazy zabito deset izraelských vojáků; celkem na 420 zraněných.

Materiální škody:

- Podle palestinského statistického úřadu způsobila ofenziva palestinské ekonomice ztrátu 1,9 miliardy dolarů.

- Podle Hamásu Izrael zcela zničil 4000 - 5000 domů (20 tisíc poškozeno), 16 vládních budov a 20 mešit.

- Nálety zničily také veřejné stavby včetně škol, univerzitních budov, silnic, mostů, elektrického a vodovodního vedení.

Členové mise zároveň odsoudili "neschopnost“ USA a EU, partnerů izraelské vlády, přijmout důrazná opatření směřující k prevenci či zastavení války. Požadovali rovněž okamžité nezávislé vyšetřování událostí během nedávného izraelsko-palestinského konfliktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám