Hlavní obsah

Příměří v pásmu Gazy narušil pumový útok a nálet

Novinky, aš, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA
Aktualizováno

Příměří v pásmu Gazy narušily v úterý dva incidenty. Po ranním bombovém útoku Palestinců, při němž zemřel jeden izraelský voják, a následné přestřelce, kdy zahynul palestinský rolník, provedl Izrael nad enklávou letecký útok.

Foto: Reuters

Izraelští vojáci u hranic s pásmem Gazy

Článek

Při ranním útoku u přechodu Kisufim zahynul izraelský voják a další tři byli zraněni, z toho jeden vážně. Při přestřelce zemřel též palestinský zemědělec. Palestinci žijící u přechodu Kisufim uvedli pro agenturu Reuters, že viděli malou skupinu dvou nebo tří ozbrojených radikálů, kteří se plížili podél hraniční bariéry. Pak slyšeli explozi a střelbu.

Střet byl podle listu Ha´arec tvrdý. Izraelci nasadili i helikoptéry, které oblast ostřelovaly z kulometů. Podle svědků, které citovaly agentury AP a Reuters, vjely do pásma i tanky a buldozery.

Izrael zpočátku ztrátu nepřiznal, i když informoval o explozi. V zemi je zvykem nejprve informovat příbuzné, a až pak zveřejnit zprávu o padlém. K výbuchu se zatím nepřihlásila žádná radikální palestinská skupina. Hnutí Hamás, proti němuž Izrael od konce prosince vedl třítýdenní ofenzívu, účast popřelo.

Pár hodin na to následoval izraelský nálet na Chán Júnis. Dva lidé byli zraněni. Jeden byl podle zdravotnických zdrojů členem Hamásu. V době útoku projížděl ulicemi na motocyklu. Byl to první izraelský nálet od přijetí příměří 17. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám