Hlavní obsah

Obama v arabské televizi: O mír se musí snažit i Sýrie a Írán

WASHINGTON

Americký prezident Barack Obama vysílá na Blízký východ zvláštního vyslance George Mitchella. Cílem jeho cesty je obnovit mírový proces v oblasti. Podle Obamy je nutné do mírového procesu zapojit širší společenství zemí.

Článek

Mitchell má jednat s egyptským prezidentem Husním Mubarakem, který domluvil příměří v Gaze. Navštívit ale má také Izrael, palestinská území na Západním břehu Jordánu, Jordánsko a Saúdskou Arábii. Zatím není jasné, zda navštíví i pásmo Gazy.

V rozhovoru pro televizi Al-Arabíja vyslání George Mitchella označil Obama za "splnění svých předvolebních slibů".

"Nebudeme čekat na závěr mého funkčního období, abychom sjednávali mír mezi Palestinci a Izraelci. Začneme s tím hned," řekl s narážkou na poslední iniciativu George Bushe. "Moje administrativa chce začít tím, že vyslechne a promluví se všemi účastníky do konfliktu,“ dodal.

"Věřím, že dozrál okamžik, aby si obě strany uvědomily, že cesta, po níž se vydaly, nevyústí do prosperity a bezpečnosti pro jejich národy. Naopak že je čas vrátit se k jednacímu stolu,"uvedl nový americký prezident ve svém vůbec prvním televizním interview.

Obama ale v rozhovoru připustil, že míru nelze dosáhnout rychle, že půjde o složitý proces, do kterého je potřeba zapojit nejen Palestince a Izraelce, ale také další země v širší oblasti. "Nesmíme uvažovat jen v mezích palestinsko-izraelského konfliktu a nemyslet na to, co se děje v Sýrii nebo Íránu či Libanonu, Afghánistánu a Pákistánu," řekl nový prezident v prvním rozhovoru, který poskytl arabské televizi sídlící v Dubaji. "Všechny tyto věci jsou navzájem propojené," zdůraznil.

Obama také ocenil mírový plán saúdského krále Abdalláha, který vyzval Araby uzavřít mír s Izraelem výměnou za jeho odchod z území obsazených po roce 1967. "Nemohu souhlasit s každým aspektem tohoto návrhu, ale myslím, že obsahuje myšlenky pro celý region, na jejichž základě bychom mohli k míru dospět," řekl Obama.

Na vině humanitární krize jsou obě strany

Do oblasti míří i vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana, který chce upevnit příměří platné od 18. ledna.

Podle vysokého představitele EU pro humanitární pomoc Louise Mitchella jsou na vině současné tragické situace obě strany. Izraelskou ofenzívu označil za „hanebnou“, současně ale dodal, že Hamás by měl „převzít odpovědnost“.

Reklama

Výběr článků

Načítám