Hlavní obsah

Izrael nasadil do boje proti Hizballáhu antilopy

– JERUZALÉM
Novinky,

Neobvyklý bojový prostředek uplatnila izraelská armáda proti radikálnímu šíitskému hnutí Hizballáh, které ovládá jih Libanonu. Do příhraniční zóny vysadila skupinu osmi antilop losích (Taurotragus oryx), aby spásaly vegetaci u hranic, ve které by se mohli skrývat radikálové. Uvádí to izraelský list Ha´arec.

Foto: Profimedia.cz

Antilopa losí

Článek

Antilopy jsou vysazeny mezi bezpečnostním plotem a mezinárodní hranicí, kde budou spásat vegetaci, zejména křoviny. Půltunové antilopy losí nejsou vybíravé a spotřebují velké množství vegetace.

Izraelská armáda se pro nové spolubojovníky rozhodla hned z několika důvodů. Především jde o velmi levný a vzhledem k apetitu antilop i velmi efektivní způsob likvidace vegetace. Navíc jejich spásáním omezí nebezpečí vzniku požárů křovin, které může zažehnout i palba z ručních zbraní. Armáda dále zdůrazňuje, že jde o velmi ekologický prostředek, na rozdíl od defoliantů, které zbavují vegetaci listí.

Nejznámějším defoliantem byl Agent Orange, používaný ve Vietnamu, který zničil pralesy na 13 procentech jihovietnamského území. Dosud se je nepodařilo obnovit. Agent Orange, který se míchal ze surovin vyráběných v ČSSR, navíc obsahoval příměsi vysoce jedovatých a rakovinotvorných dioxinů.

Do Izraele byly antilopy losí, jejichž domovem je východní Afrika, dovezeny už před třiceti lety. V Izraeli se rozmnožovaly a vyvážely se odtud do evropských zoo.

Antilopy nejsou jedinými zvířaty, která využívá izraelská armáda. Kromě psů používá pěší vojsko i lamy, které zásobují jednotky působící u hranic s Libanonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám