Hlavní obsah

Při střetech v Afghánistánu 19 mrtvých včetně pěti civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináct ozbrojenců hnutí Taliban a pět civilistů bylo zabito při sobotních střetech v provincii Badghís na severozápadě Afghánistánu. Jednoho mrtvého a osm zraněných si vyžádal sobotní sebevražedný pumový útok v provincii Paktíja.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Konflikt v Afghánistánu už má přes čtyři tisíce obětí. Ilustrační foto

Článek

V okrsku Mugur v provincii Badghís bojovníci Talibanu zaútočili na významného kmenového náčelníka a zabili ho i s manželkou. Místní obyvatelé ho chtěli chránit a vypukl střet, při kterém byli zabiti tři další civilisté a pět utrpělo zranění. Poté zasáhla policie, která zabila 13 bojovníků Talibanu a dalších sedm zranila.

Provincie Badghís hraničí s Turkmenistánem a až dosud byla relativně ušetřena násilí, které Afghánistán sužuje od roku 2001. Tehdy Spojenými státy vedené koaliční síly svrhly vládu radikálního hnutí Taliban, které zahájilo povstalecký boj proti spojeneckým jednotkám i prozápadní afghánské vládě.

Sebevražedný útočník odpálil nálož na vlastním těle na tržišti v provincii Paktíja ve východním Afghánistánu. Chtěl zabít důstojníka špionáže, ale jeho obětí se stal náhodný kolemjdoucí, oznámil úřad guvernéra provincie. Sebevražedné pumové útoky jsou častým způsobem boje afghánských ozbrojenců proti afghánským i zahraničním vojákům v zemi. Jejich oběťmi se ale převážně stávají civilisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám