Hlavní obsah

Brity šokovaly záběry vojáků ukusujících hlavy kuřatům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA

Britskou armádu zasáhl druhý skandál v uplynulých osmi dnech. Server News of the World zveřejnil šokující video z prostředí praporu infanteristů nasazených severně od Basry. Vojáci na záběrech pořízených v říjnu ukusují hlavy kuřatům.

Článek

Server uvedl, že asi patnácti mužům ze základny Al-Kurna bylo nařízeno zabít kuřata určená k vaření. Na videu je skupina shromážděná u stolu. Pak jeden voják za povzbuzování ostatních chňapne po živém kuřeti a zuby ho připraví o hlavu.

Následně je na řadě poručík, jeden z nejvyšších důstojníků na základně. I s vědomím, že je natáčen, čin svého předchůdce zopakuje. Ten mu k tomu radí: „Kousni a hned trhej.“ Důstojník drží kuře za pařáty a krk a sklání nad zvíře hlavu. Když později dvakrát vyplivne krev, zasměje se na kolegu, který akci natáčí na kameru, a řekne: „Teď potlesk“.

Jeden ze svědků News of the World řekl, že akce vystrašila přítomné irácké vojáky, které skupina známá jako Pytláci školila. Armáda incident omlouvá tvrzením, že akce byla součástí výcviku a měla vojáky připravit na přežití v extrémních situacích.

Po zveřejnění videa se v Británii proti vojákům zvedla vlna odporu. Andy Robinns, mluvčí RSPCA, organizace pro ochranu zvířat, řekl, že skupina bude požadovat od ministerstva obrany vysvětlení. To v krátkém prohlášení uvedlo, že armáda netoleruje nevhodné chování a nijak nezbytné násilí na zvířatech neomlouvá.

Video z Basry je v pořadí druhým za posledních osm dní, kvůli němuž měla armáda co vysvětlovat. Na prvním figuroval princ Harry, kterak tituluje svého pákistánského kolegu přízviskem "Pakoš".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám