Hlavní obsah

Palestinské radikály načas sjednotila nenávist k Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAUHÁ/GAZA

Navzájem se bez zábran zabíjeli a mučili. Teď stojí bok po boku. Bojovníky hlavních znepřátelených palestinských frakcí Fatahu a Hamásu podle televize Al-Džazíra svedla dohromady izraelská ofenzíva. Začali koordinovat akce proti Izraeli a vojensky oslabený Hamás získal větší popularitu a začal mluvit jménem celého palestinského odporu, tvrdí katarská televize.

Článek

Ofenzíva, která měla zabránit Hamásu v odpalování raket na izraelská města v blízkosti Gazy, byla z pohledu Izraele úspěšná, konflikt však může brzy znovu propuknout na více frontách v zesílené formě.

"Izraelská agrese sjednotila palestinské frakce,“ prohlásil Mohammed Nazzal, člen exilového vedení Hamásu v Sýrii. 

Hamás ovládající Gazu přitom zabíjel nebo mučil stoupence hnutí Fatah, které kontroluje území na západním břehu Jordánu. Brigáda mučedníků od Al-Aksá (ozbrojené křídlo Fatahu) naopak hrozila smrtí vůdci Hamásu Chálidu Mišálovi. Nyní různé bojůvky s Hamásem znovu spolupracují a koordinují údajně své akce.

Palestinci útoky koordinovali

Na internetových stránkách se militantní odnože Fatahu, Islámského džihádu a Lidové fronty osvobození Palestiny hlásí k útokům na Izrael, které údajně koordinovaly s Hamásem v doprovodu snímků maskovaných bojovníku se zbraněmi včetně raket. Islámský džihád například uvádí, že před příměřím odpálil 262 raket.

:. Izraelští vojáci se stahují z Gazy.foto: ČTK/AP

Tvrzení radikálů se nedají ověřit, ale izraelské velení eviduje přibližně 750 raketových útoků během ofenzívy, které zabily deset vojáků a na sto dalším způsobily zranění.

Hamás je po izraelské ofenzívě podle pozorovatelů sice vojensky oslabený, ale získal větší podporu veřejnosti na úkor politického vedení Fatahu a především prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, který Hamás obvinil, že na Gazu a její obyvatele izraelský útok přivolal.

Hamás teď mluví za všechny Palestince

Představitelé toho obratně využívají a nevystupují již jen za Hamás, ale ve jménu  "palestinského odporu“. Společně s většinou dalších frakcí také vydal Hamás prohlášení, ve kterém kromě požadavku na stažení izraelských sil a zrušení blokády Gazy odmítl zahraničními diplomaty nabízené rozmístění zahraničních pozorovatelů.

"Tato aliance bude trvat, dokud trvá krize,“ odhaduje analytik Mahá Azám z Centra pro Blízký východ a dodává: "Jakmile bude obnovena stabilita, nastane opět postupného štěpení této aliance.“

Pozorovatelé dodávají, že v situaci, kdy má odpalování raket na Izrael mezi Palestinci domnění legitimity, se nedá očekávat brzké uklidnění situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám