Hlavní obsah

Novinář, který hodil boty po Bushovi, žádá o azyl ve Švýcarsku

ŽENEVA
Aktualizováno

Irácký novinář Muntadar Zajdí, který se proslavil hozením bot na amerického prezidenta George Bushe, žádá o politický azyl ve Švýcarsku. Informoval o tom v pondělí list La Tribune de Geneve s odvoláním na ženevskou advokátní kancelář Maura Poggii.

Foto: Reuters

Muntadar Zajdí

Článek

"Začátkem měsíce se mnou Zajdího rodina navázala kontakt přes Mezinárodní výbor Červeného kříže. Tento týden napíši ministerstvu zahraničí žádost o udělení politického azylu," řekl Poggia.

Zajdího mladší bratr Majsám Zajdí však vzápětí zprávu popřel. "Tato informace je zcela nepodložená. Muntadar žádnou žádost o politický azyl nepodal. To je lež," řekl podle agentury DPA.

Podle švýcarského advokáta je Zajdí šikanován. Advokát se také domnívá, že by novinář už nemohl dál pracovat v Iráku , protože je příliš kritický vůči současné vládě v Bagdádu. "Ta je příliš podřízena Američanům," řekl Mauro Poggia. "Zajdího život by se mohl v jeho vlasti změnit v peklo."

Irácký novinář hodil po Bushovi boty. Zdroj: Reuters

Zajdí by podle advokáta měl být co nejrychleji souzen a vyváznout s podmínečným trestem. V Ženevě by pak irácký novinář, který je svobodný a bezdětný, mohl podle něj pracovat pro OSN. Na Zajdího čin se vztahuje irácký zákon o úmyslném útoku na hlavu státu, za což mu hrozí až 15 let vězení. Koncem prosince irácký soud odložil líčení se Zajdím na neurčito; novinář ale zůstává ve vazbě.

Devětadvacetiletý Zajdí hodil boty po Bushovi na tiskové konferenci 14. prosince v Bagdádu, kam se americký prezident přijel rozloučit před lednovým vypršením svého mandátu. "Tady máš polibek na rozloučenou, ty pse," vykřikl Zajdí, když hodil boty. Pak ho srazila ochranka. Bush oběma hozeným botám uhnul.
Stal se okamžitě hrdinou iráckých odpůrců americké přítomnosti v Iráku Zajdího bratr ale uváděl, že novinář byl brutálně zbit. Podle bratra mučení pokračovalo i ve vězení. Zajdího omluvu iráckému premiérovi Núrímui Málikímu označil za vynucenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám