Hlavní obsah

Izrael se do Obamovy inaugurace stáhne z Gazy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelské jednotky se stáhnou z pásma Gazy do inaugurace nového amerického prezidenta Baracka Obamy. Uvedli to izraelští představitelé, i když mluvčí izraelské vlády Mark Regev v pondělí listu Ha´arec časový plán urychleného stažení nepotvrdil.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelské tanky se vracejí z pásma Gazy.

Článek

Regev pouze uvedl, že bude-li v pásmu Gazy klid, mohou se izraelské jednotky stáhnout okamžitě. Rychlé stažení potvrzují i slova ministryně zahraničí Cipi Livniové, podle které ovšem Izrael podnikne podobnou akci jako v lednu, pokud budou palestinští radikálové opět ostřelovat Izrael raketami Kásám. Podle Regeva Izrael zasáhne i v případě, že zjistí, že Palestinci do pásma pašují zbraně.

Přestože Izrael i hnutí Hamás o víkendu vyhlásili příměří, ještě v neděli dopadlo na Izrael asi dvacet raket a minometných garnátů, během prvních dvanácti hodin v pondělí ale ani jedna.

Střety na severu pásma

V pondělí byly hlášeny střety na severu pásma Gazy mezi izraelskými vojáky a palestinskými skupinami, které nadále odmítají akceptovat dva dny staré příměří.

Izraelské dělové čluny proto v pondělí podle agentury DPA ostřelovaly sever pásma Gazy, odkud byly slyšet výbuchy, nejsou ale hlášeny žádné škody. Izraelská armáda zprávy o střetech nepotvrdila, ale prošetřuje je.

Reklama

Výběr článků

Načítám