Hlavní obsah

Topolánek a další evropští premiéři jednali v Izraeli o míru

– JERUZALÉM

Šest evropských premiérů a prezidentů se v neděli účastnilo pracovní večere s izraelským předsedou vlády Ehudem Olmertem. Byl mezi nimi i předseda české vlády Mirek Topolánek, protože Česká republika v současnosti předsedá EU. Hovořilo se o tom, jak udržet příměří na Blízkém východě.

Článek

Izraelský premiér Ehud Olmert pozval po nedělním jednání v egyptském Šarm aš-Šajchu šestici vysokých evropských představitelů na pracovní večeři do Jeruzaléma. Schůzky se zúčastnili kromě Topolánka ještě britský premiér Gordon Brown, francouzský prezident Nicolas Sarkozy, italský premiér Silvio Berlusconi, španělský premiér José Luis Zapatero a německá kancléřka Angela Merkelová

Topolánek pro Český rozhlas zdůraznil, že je nutné zlepšit situaci Palestinců v Gaze, o čemž hovořil i jordánský král na předchozích jednáních.

Všichni evropští politici podpořili příměří a podtrhli též, že je nutné ukončit ostřelování Izraele palestinskými raketami. Sarkozy, Brown a Berlusoni uvedli, že dodají techniku, která má pomoci tomu, aby Izrael nebyl zvenku ohrožován. Především jde o střežení pobřeží pásma, aby se po moři nemohly do pásma pašovat rakety a jiné zbraně.

Berlusconi uvedl, že když slyšel o ostřelování Izraelem, vždy cítil nebezpečí pro Itálii a Západ. Zdůraznil, že právě on se zasadil o zařazení Hamásu na seznam teroristických organizací EU.

Olmert: Nechceme pásmo Gazy okupovat

Olmert zdůraznil, že jeho země nemá zájem zůstat v pásmu nebo je znovu okupovat a chce záhy stáhnout své vojáky z pásma. Podtrhl, že lituje, že si operace Lité olovo vyžádala oběti z řad civilistů: "Nechtěli jsme zranit je ani jejich děti. Jsou to oběti Hamásu.“ List Ha'arec zdůrazňuje, že evropští politici neodsoudili Izrael kvůli civilním obětem.

Pro rychlý odchod z pásma se vyslovil i Sarkozy. Podle něj však také musí Palestinci propustit izraelského vojáka Gilada Šalita, kterého unesli při přeshraničním výpadu na izraelskou základnu v roce 2006. Šalit má také francouzské občanství.

Evropa také pomůže se rekonstrukcí pásma Gazy. Při bojích tam byla zničena infrastruktura za 476 miliónů dolarů včetně 4000 bytů, uvedl Český rozhlas.

Reklama

Výběr článků

Načítám