Hlavní obsah

Izrael při náletu na Gazu zabil ministra vnitra Hamásu

JERUZALÉM
Aktualizováno

Dva vysocí představitelé Hamásu zahynuli ve čtvrtek při izraelském náletu. Zabit byl ministr vnitra vlády Hamásu Saíd Sijám a šéf jeho úřadu Saláh abú Šríh. Uvedly to palestinské zdroje. Útok byl společnou akcí letectva a špionáže.

Foto: Nasser Nuri, Právo

Ministr vnitra Hamásu Saíd Sijám

Článek

Izraelské letectvo zasáhlo jeden dům Sijámova bratra. I on je jednou z obětí náletu, uvedly palestinské nemocniční zdroje. Čtvrtou obětí je jeden z velitelů vojenského křídla hnutí Hamás Mahmúd Vatfah.

Sijám byl v hierarchii Hamásu v Gaze třetí po předsedovi vlády Ismáílovi Haníjovi a Mahmúdovi Zahárovi. Podle izraelských zdrojů byl nejradikálnější z nich.

Sijám byl zakladatelem policejních složek Hamásu a v roce 2006 vedl úspěšný boj Hamásu za ovládnutí pásma, z něhož byl vytlačen umírněný Fatah.

Hamás vedl palbu ze zničené budovy OSN v Gaze, tvrdí Izrael  

Izraelští vojáci stříleli na kancelář OSN v Gaze, protože z budovy na ně pálili radikálové. Ve čtvrtek to řekl izraelský premiér Ehud Olmert generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi. Olmert se za palbu na budovu omluvil.

:.Palestinští hasiči zasahují v hořící budově OSN v Gaze.foto: Reuters/Mustafa Mohammed

Olmert Pan Ki-munovi ocitoval vyjádření vysokého představitele Izraelských obranných sil, který řekl, že vojáci zahájili palbu na sídlo humanitární agentury OSN UNRWA v Gaze poté, co je z budovy ostřelovali radikálové. Nejenže po nich pálili z kulometů, ale také vyslali z budovy úřadu protitankovou střelu.

„Nechceme, aby se takový incident opakoval. A nevím, jestli to víte, ale Hamás nás napadl z budovy UNRWA během humanitárního příměří,“ řekl Olmert generálnímu tajemníkovi. 

Izraelská armáda začala budovu ostřelovat dělostřeleckými granáty ráže 155 mm.

Po dvou zásazích budova začal hořet a zničeny v ní byly tuny potravin a další humanitární pomoci. V budově podle OSN našlo úkryt na 700 uprchlíků. Při ostřelování byli zraněni i tři zaměstnanci organizace.

Olmert se ale nijak nevyjádřil k obvinění šéfa UNRWA Johna Ginga, že Izraelci použili náboje s bílým fosforem.

V Gaze hořela nemocnice

Ve čtvrtek se ocitla v plamenech i nemocnice v Gaze po střetech mezi palestinskými radikály z hnutí Hamás a izraelskými vojáky. V boji bylo zabito nejméně patnáct Palestinců. Mezi pěti mrtvými bojovníky jsou i osobní strážci vysokého představitele Hamásu Mahmúda Zahara.

Izraelská vojska ve čtvrtek pronikla zatím nejhlouběji do města Gaza. Počet obětí bojů za necelé tři týdny vyšplhal na 1055. Uvedlo to palestinské ministerstvo zdravotnictví v pásmu spadající pod vládu Hamásu, 670 z obětí jsou civilisté.

Ostřelování Izraele pokračuje

Radikálové navzdory postupu izraelských vojsk dál ostřelují území Izraele raketami. Ve čtvrtek jich vypálili 24. Dvě rakety zasáhly Ber ševu, kde zranily devět lidí. Jedna z raket zasáhla auto. Podle izraelských zdravotnických zdrojů byli dva lidé zraněni vážně.

Izraelcům se ve čtvrtek podařilo jednu z palestinských střel Kásam sestřelit ve vzduchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám