Hlavní obsah

Z Gazy prchají tisíce lidí, Izraelci zasáhli i budovu agentury OSN

Právo, Novinky, rei, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA
Aktualizováno

Izraelské jednotky vstoupily ve čtvrtek ráno do hustě obydlených čtvrtí města Gazy. Gazu opouštějí tisíce lidí, oznámila agentura AP. Zasažena byla i budova organizace UNRWA, humanitární agentury OSN. Její šéf John Ging uvedl, že Izraelci použili bílý fosfor.

Foto: Neil Cohen/IDF/Handout, Reuters

Izraelští vojáci v pásmu Gazy

Článek

O zahájení třetí fáze izraelského úderu proti palestinskému hnutí Hamás se spekulovalo už několik dní. Není jasné, zda současné boje znamenají její spuštění. Stanice CNN informovala, že v průběhu dne byla zasaženo sídlo Agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA). Budovu zachvátil požár.

"Moji mezinárodní spolupracovníci tvrdí, že to byl fosfor," řekl po telefonu John Ging CNN. Stanice upozornila, že nasazení bílého fosforu v obydlených oblastech je proti mezinárodním standardům.

:. Izraelští vojáci na stanovišti na severním okraji města Gaza.foto: Reuters

Boje v pásmu Gazy pokračují dvacátým dnem. Vyžádaly si 1 028 mrtvých Palestinců, třetina z toho jsou děti, tvrdí palestinské zdravotnické zdroje. Izraelská strana hlásí 13 obětí. Jeruzalém oznámil, že přes noc zaútočil na sedm desítek vojenských cílů, včetně mešity, která byla údajně využívána jako zbrojní skladiště.

BEZ KOMENTÁŘE: Útok Hamásu na izraelské vojáky v přímém přenosu (Video: Stream.cz)

Venezuela přerušila diplomatické styky

V souvislosti s konfliktem přerušil s Izraelem už druhý jihoamerický stát diplomatické styky. Po Bolívii se jím stala Venezuela, která už minulý týden vyhostila izraelského velvyslance.

Jeruzalém se připravuje na žaloby

Izraelský ministr obrany Ehud Barak nařídil vytvořit speciální tým čítající zpravodajské a právní experty. Tým podle izraelského deníku Jerusalem Post bude mít za úkol sledovat vojenské operace v Gaze a shromažďovat a analyzovat důkazní materiál pro případné mezinárodní žaloby, před kterými v neděli varoval izraelský generální prokurátor Menahem Mazuz.

 „Inkriminační tým“, jak byl pojmenován, již má k dispozici všechny filmové nahrávky, které pořídili vojenští filmoví operátoři přímo na bojišti. „Musíme být připraveni na možné žaloby, které mohou být podány na vyšší důstojníky,“ uvedl zdroj z ministerstva obrany. „Tým analyzuje všechen materiál a zpravodajské informace a má za úkol nashromáždit argumenty proti případným tvrzením, že Izrael spáchal v Gaze válečné zločiny,“ dodal.

Vojenští filmoví operátoři patří ke speciální jednotce, kterou Izraelci vytvořili po válce v Libanonu v roce 2006. Jejími členy jsou vojáci vycvičení pořizovat záběry během bojů.

Nápad na využití těchto vojenských kameramanů se podle deníku zrodil před devíti lety během takzvané druhé intifády, kdy Izrael obviňoval palestinské extremisty z toho, že využívají děti vrhající kameny jako lidské štíty. Pro své tvrzení ale neměl důkazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám