Hlavní obsah

Usáma bin Ládin vyzval věřící ke svaté válce proti Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Izraelskou ofenzívu v Gaze má podle vůdce teroristické sítě Al-Kajda Usámy bin Ládina ukončit svatá válka všech věřících muslimů. Nová nahrávka se objevila na internetové stránce radikálních muslimů.

Článek

"Bůh nás obdařil trpělivostí pokračovat ve svaté válce dalších sedm, sedm a sedm let. Dokáže proti nám Amerika bojovat po několik příštích desetiletí? Zprávy i realita tomu neodpovídají," říká bin Ládin na zvukovém záznamu, jehož autenticita zatím nebyla ověřena a který nese název Výzva k džihádu na zastavení útoků na Gazu.

Ládin se dál skrývá

Usáma bin Ládin se od americké invaze do Afghánistánu skrývá na neznámém místě a se světem komunikuje nahranými projevy, z nichž nelze rozeznat, kde byly pořízeny. Spojené státy po Ládinovi usilovně pátrají od útoků z 11. zaří 2001. Podle spekulací se bin Ládin skrývá v kmenových oblastech na západě Pákistánu.

Jeho poslední nahrávka s výzvou ke svaté válce nese datum současného měsíce muslimského kalendáře, tedy muharramu. Muharram je jeden ze čtyř měsíců roku, v němž je muslimům boj zakázán. Po postním měsíci ramadánu je to nejposvátnější období roku, spojované mezi šíity se vzpomínkou na smrt vnuka proroka Mohameda imáma Alího.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám