Hlavní obsah

Útok na Gazu vyvolal další střet, tentokrát na jordánské hranici

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Napětí v souvislosti s izraelským úderem v pásmu Gazy se odráží na celé hranici židovského státu. Po raketovém ostřelování z Libanonu z minulého týdne a víkendovém incidentu na hranici se Sýrií byli v úterý napadeni izraelští strážci na jordánské hranici. Oznámil to server Haaretz.

Foto: Neil Cohen/IDF/Handout, Reuters

V pásmu Gazy se soustřeďují tisíce izraelských rezervistů.

Článek

Podle Haaretzu střílela na izraelské pohraničníky skupina ozbrojenců. Armáda uvedla, že nikdo nebyl zraněn. Podobný incident se udál v neděli na izraelsko-syrské hranici.

Izrael podepsal s Jordánskem mírovou dohodu v roce 1994. Na hranicích mezi oběma státy je od té doby obvykle klid.

V Izraeli odsouzen záložník, který odmítl sloužit 

V Izraeli měl mezitím být odsouzen první záložní voják, který odmítl sloužit v pásmu Gazy. Organizace Omec lesarev (Odvaha odmítnout), kterou citovala ČTK uvedla, že dostal dva týdny vězení. Izraelská armáda však uvedla, že odsouzení nebylo za odmítnutí sloužit v Gaze.

Podle organizace je záložníkovi 35 let a měl sloužit u ženijní jednotky. Své odmítnutí nastoupit odůvodnil tím, že tak chce protestovat proti zabití stovek Palestinců během izraelského tažení. Odsouzen prý byl k odpykání trestu na samotce. Mluvčí armády potvrdil odsouzení jednoho záložáka, ale jen na týden a za nedovolené opuštění útvaru v době školení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám