Hlavní obsah

VIDEO: Část izraelské vlády je pro konec války, Hamás je prý vojensky zničen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA
Aktualizováno

Cíl zničit bojovou kapacitu teroristického Hamásu v Gaze je podle izraelského premiéra Ehuda Olmerta už téměř naplněn. Podle izraelského tisku však panují neshody uvnitř izraelské vlády ohledně data ukončení operace. Premiér Ehud Olmert chce, aby se bojovalo dál, ministři obrany a zahraničí Ehud Barak a Cipi Livniová jsou podle izraelských médií pro urychlené ukončení bojů.

Foto: Reuters

Izraelský voják očekává před bojovým vozidlem pěchoty rozkazy.

Článek

Jednání o příměří v Egyptě zatím váznou. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner dokonce navrhl rozmístění pozorovatelů na izraelsko-egyptské hranici, přestože ani Egypt ani Izrael s tím nesouhlasí a Hamás je v této otázce nejednotný.

Gaza je plná nastražených náloží

Boje se 17. den konfliktu přenesly do městských částí Gazy, kde probíhají tvrdé střety mezi armádou a stoupenci Hamásu. "Armáda postupuje dále do městských částí," sdělila izraelská mluvčí Avital Leibovitchová. Vzhledem k tomu, že se většina ozbrojenců Hamásu skrývá především v městských lokalitách, "pak operujeme právě v těchto oblastech", dodala.

Obydlené čtvrti v Gaze jsou plné podomácku vyrobených bomb a nastražených výbušnin. K nim patří i figuríny, které jsou umístěné ve vchodových dveřích a mají simulovat ozbrojence. Jsou připraveny k odpalu, pokud se k nim přiblíží vojáci.

Incident na egyptské hranici

Dvě egyptské děti a dva policisté byli zraněni při incidentu, kdy izraelský letoun provedl nálet na hranicích s Egyptem, přes které Hamás pašuje podzemními tunely zbraně a další materiál. Střepiny po náletu odletěly až na egyptskou stranu. Podle reportéra CNN narušil izraelský letoun F-16 při náletu i egyptský vzdušný prostor.

Tři hodiny na humanitární pomoc nestačí

Izrael v pondělí opět na tři hodiny zastavil útoky na město Gazu, aby stejně jako v minulých dnech umožnil humanitární zásobování, ovšem učinil tak již v dopoledních hodinách. Pracovníci humanitárních agentur tvrdí, že toto časové okno je příliš krátké na to, aby se pomoc dostala ke všem potřebným.

Velkým zdržením je to, že se tuny nákladu na hranici překládají na palestinské nákladní vozy. Nevládní organizace také kritizují to, že tříhodinová přestávka v útocích není v pravidelných hodinách, ale Izrael ji vyhlašuje každý den jinak.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám