Hlavní obsah

Izrael posílá do Gazy záložníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM
Aktualizováno

Izraelská armáda začala v pásmu Gazy rozmisťovat záložníky. Vyslání rezervistů je považováno za signál, že Izrael se rozhodl pokročit v ofenzivě proti radikálnímu hnutí Hamás.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelští záložníci během cvičení na základně na jihu Izraele. V neděli se záloha připojila k útokům na Gazu.

Článek

Boje mezi Izraelem a Hamásem pokračovaly po celý víkend. Během dvou dnů zemřelo 50 Palestinců. Obě strany sice mluví o tom, že jsou ochotny jednat o příměří, ale žádná z nich nenaznačila, že by se na něj chystala přistoupit.

Mluvčí izraelských ozbrojených sil Avi Benajahu v neděli novinářům řekl, že záložní jednotky se už nacházejí v Gaze. Podle agentury AP ovšem odmítl potvrdit, zda tak oficiálně začala nová fáze operace.

Obě strany se předhánějí v propagandě. Izrael tvrdí, že mezi téměř 870 palestinskými oběťmi z minulých 16 dní je nejmíň 300 členů Hamásu. Vedení této organizace se údajně ukrývá v nemocnicích i na zastupitelských misích, jejich muži jsou prý vyčerpaní a mnozí odmítají další boj.

Exilový vůdce Hamásu Chálid Mišal naopak prohlásil, že Izrael nedosáhl vůbec ničeho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám