Hlavní obsah

Izraelská armáda operuje na předměstí města Gazy

GAZA

Izraelská armáda pokračuje v leteckých a dělostřeleckých útocích na cíle radikálního hnutí Hamas v pásmu Gazy. Podle palestinských zdravotnických zdrojů přitom zahynulo dvanáct Palestinců a desítky dalších byly zraněny.

Článek

Na izraelskou Beerševu dopadlo několik raket Hamasu; izraelská armáda přitom doporučila jihoizraelským městům otevřít tento týden znovu školy, které byly kvůli raketovým útokům zavřeny.

Izraelští vojáci teď operují na východních předměstích města Gazy. Podle obyvatel je na okraji města vidět izraelské tanky a obrněné vozy. Rozpoutala se prý těžká bitva a Hamas proti postupujícím jednotkám použil protitankové střely.

Letectvo v noci bombardovalo 60 cílů na jihu pásma, zejména tunely pod hranicí a mešitu, která údajně sloužila jako muniční sklad. Mimoměstské lokality v severním Izraeli, odkud Hamas nejčastěji střílel rakety, jsou nyní v rukou izraelské armády.

Izraelští vojáci operují na předměstí města Gaza.foto: Reuters/Baz Ratner

V sobotu Izrael shodil na pásmo Gazy letáky a upozornil v nich obyvatelstvo, aby se drželo stranou odpalovačů raket i objektů Hamasu, protože boje budou pokračovat.

Izraelská pěchota působí v pásmu Gazy už osmý den a armádní velitelé tvrdí, že bojovníci Hamasu začínají být vyčerpáni a někteří dezertovali z pozic. V sobotu byl prý zabit Ámir Mansí, který byl velitelem raketového programu.

V sobotu odpaloval rakety osobně, protože jeho podřízení odmítli nastoupit na bojiště. Podle odhadů izraelské armády padlo od začátku ofenzívy, tedy od 27. prosince, na 300 členů Hamasu, ale vedení této skupiny prý bilanci tají.

Podle izraelského listu Haarec počítá armáda s tím, že jestliže se nepodaří politikům dohodnou co nejdřív na příměří, budou vojáci potřebovat pro splnění svých úkolů dalších 20 dní a do bojů budou muset být nasazeni i rezervisté. Cílem Izraele je zničit bojovou kapacitu Hamasu. Exilový vůdce této organizace Chálid Mišal řekl, že Hamas začne o příměří uvažovat, až když Izrael ukončí útoky a otevře hraniční přechody.

Izraelská armáda je připravena vystupňovat operaci a má prý plán i na poslední, čtvrtou fázi, to je obsazení celého pásma. Židovský stát z něho stáhl armádu v roce 2005.

Reklama

Výběr článků

Načítám