Hlavní obsah

Sarkozy: dohoda o ukončení bojů v Gaze "není daleko"

BEJRÚT/DAMAŠEK

Dohoda o ukončení izraelských operací v palestinském pásmu Gazy "není daleko", řekl v úterý při návštěvě Libanonu francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Zároveň oznámil, že se vrací ještě do Egypta, aby se sešel s prezidentem Husním Mubarakem, protože "malá naděje" na dohodu existuje.

Foto: Khaled al-Hariri, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se svým syrským protějškem Bašarem Assadem

Článek

Sarkozy během dne také požádal Sýrii, aby spolupracovala při vyjednávání, které má ukončit boje v pásmu Gazy. O krizi jednal se syrským protějškem Bašárem Asadem, který hovořil o izraelských útocích na Gazu jako o "válečném zločinu". Sýrie je považována za spojence radikálního Hamásu, který spolu s Íránem pomáhá vyzbrojovat.

"Vím o významu Sýrie pro tuto oblast a o jejím vlivu na mnoho zdejších hráčů. Nepochybuji o tom, že se prezident Asad vloží celou svou vahou do toho, aby všechny přesvědčil vrátit se k rozumu," narážel Sarkozy na tiskové konferenci na vazbu Sýrie na Hamás.

Asad hovořil o izraelském "válečném zločinu a barbarské agresi", kterou je třeba ukončit. Řekl, že se Sarkozym souhlasí v tom, že je třeba najít rychlé řešení, které ukončí humanitární tragédii a přispěje k příměří. Nezmínil se ale o tom, že by také Hamás měl skoncovat s útoky na Izrael.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je od neděle s delegací Evropské unie na Blízkém východě, v úterý prohlásil, že příměří mezi Izraelem a Hamásem se podaří dohodnout nejdříve za několik dní.

Návrh na humanitární příměří zatím neprošel

Francie zatím neuspěla s návrhem ukončit boje na 48 hodin z humanitárních důvodů a umožnit dodávky zásob do Gazy. Tam je bez vody až 700 000 z 1,5 miliónu obyvatel. Lidem se také nedostávají pohonné hmoty a potraviny a hrozí přerušení dodávek elektřiny, protože tamní elektrárna nemá palivo.

Izrael nechce přistoupit na takové příměří, které by kromě zastavení bojů neobsahovalo i záruku, že se Hamás nebude moci dozbrojit. Mluvčí premiéra Ehuda Olmerta připomněl, že Hamás byl před tím, než loni v létě přistoupil na půlroční příměří, schopen střílet do dvacetikilometrové vzdálenosti od hranice, teď má rakety s dvojnásobným doletem. Tento scénář se podle mluvčího nesmí opakovat.

Boje si od 27. prosince vyžádaly přes 570 mrtvých Palestinců a devět Izraelců. Neoficiální zdroje hovoří dokonce o 700 mrtvých Palestincích, protože zřejmě ještě ne všechna těla byla nalezena.

Reklama

Výběr článků

Načítám